Иллюстрация REUTERS

Знижка на газ для Туреччини може бути пов'язана з поставкою додаткових обсягів російського газу до країни. На думку джерел газети "Комерсант", мова може йти про додаткові 2 млрд кубометрів у рік Трансбалканським газопроводом, які потрібні Туреччини через зростання споживання.

Читайте такожРФ планує почати будівництво газопроводу "Турецький потік" в обхід України у 2018 році

Вчора голова "Газпрому" Олексій Міллер в інтерв'ю "Росія 24" заявив, що знижка на російський газ для турецької держкомпанії Botas буде пов'язана з "обсягами поставок російського газу на турецький ринок", підкресливши, втім, що поточна ціна вже "дуже конкурентоспроможна". Про домовленості щодо механізму надання знижки 10 жовтня заявив Володимир Путін за підсумками переговорів у Стамбулі з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом щодо проекту газопроводу "Турецький потік".

Відео дня

Зараз річний контрактний обсяг "Газпрому" для Туреччини Трансбалканським газопроводом — 2 млрд кубометрів для Botas і 10 млрд кубометрів для приватних імпортерів, за Blue Stream через Чорне море — 16 млрд кубометрів для Botas. У 2015 році постачання загалом становили 27 млрд кубометрів, тобто контрактний обсяг був вибраний майже повністю.

Читайте такожЗМІ підбили підсумки зустрічі Путіна та Ердогана (відео)

За словами джерел, додатковий газ потрібен Туреччині через зростання енергоспоживання. Азербайджан та Іран не здатні збільшити поставки вище законтрактованого обсягу, а купівля СПГ зараз менш вигідна, ніж російського газу. Крім того, скорочення видобутку газу в Азербайджані і неясні перспективи введення нових родовищ ставлять під сумнів здатність країни забезпечити навіть контрактний обсяг постачань до Туреччини (6,6 млрд кубометрів на рік), особливо взимку. У 2015 році, за даними BP, з Азербайджану прийшло лише 5,3 млрд кубометрів.

Одна зі складностей переговорів полягає в тому, що в рамках політики Туреччини з лібералізації ринку газу Botas не рекомендується укладати контракти на нові обсяги газу. Якщо в даному випадку не буде зроблено виняток, вихід, на думку співрозмовників "Ъ", може бути в передачі нових обсягів турецькій Bosphorus gas (належить "Газпрому"). Це також дозволило б монополії отримати додаткову маржу за рахунок продажу газу на ринку Туреччини.

За оцінкою джерел видання, вигода "Газпрому" від поставки додатково 2 млрд кубометрів газу частково компенсує його втрати від надання знижки в 10,25%. На думку Віталія Крюкова з Small Letters, "Газпром" у поточних умовах навряд чи пішов би на знижку, якби не політичні зобов'язання за "Турецьким потоком".