фото УНИАН

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який спрямований на зменшення заборгованості підприємств житлово-комунального господарства за спожитий газ та електричну енергію шляхом її реструктуризації та часткового списання пені.

За прийняття відповідного законопроекту №5273 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії" за основу проголосували 265 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив, доповідаючи по законопроекту, що головним його завданням є реструктуризація боргів підприємств житлово-комунального господарства на строк до 5 років. Також буде можливість списати нараховані штрафи і пеню.

Відео дня

"Скажу чесно, кожен день прийняття цього закону, підписання та відпрацювання нормативних актів щодо цього закону має дуже велику ціну. Тому я хотів би попросити весь депутатський корпус, хоч комітет рекомендував прийняти його в першому читанні, проголосувати цей законопроект сьогодні в цілому", - сказав Зубко.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект стосується таких видів заборгованості: кредиторська заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій перед постачальником природного газу за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води та кредиторська заборгованість підприємств централізованого водопостачання та водовідведення перед постачальниками електричної енергії.

Зазначається, що першим етапом зменшення заборгованості стане проведення централізованих взаєморозрахунків за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, постачання холодної води і водовідведення.

Другим етапом буде реструктуризація кредиторської заборгованості підприємств теплоенергетики за спожитий до 1 липня 2016 року природний газ, яка залишиться непогашеною станом на 31 грудня 2016 року. При цьому не буде враховуватися сума штрафних санкцій, інфляційних нарахувань та нарахованих відсотків.

Читайте такожКабмін спростував можливість підвищення комунальних тарифів за вимогою МВФ

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко 11 серпня ветував і наступного дня повернув у парламент раніше прийнятий Верховною Радою законопроект під номером 2706 "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення", яким було запропоновано встановити мораторій на стягнення штрафів, пені або відсотків у зв'язку із заборгованістю теплокомуненерго за природний газ та водоканалів за електроенергію.

Згідно з текстом законопроекту, у разі його підписання, виконавчі провадження щодо теплокомуненерго та водоканалів за борги підлягають зупиненню. Мораторій припиняється з дня відшкодування компаніям різниці між існуючим тарифом та економічно обґрунтованими витратами, а також виплати субсидій на комунальні послуги.