REUTERS

Заступник глави правління «Газпрому» Олександр Медведєв повідомив, що компанія прийняла зміни, внесені Єврокомісією в угоду щодо OPAL, передає "Комерсант".

Медведєв уточнив, що ЄК виставила вимоги до німецького регулятора по внесенню зміни, і ці вимоги «Газпромом» були отримані.«Детально проаналізували і прийшли до висновку, хоча краще не стикатися з односторонньою зміною узгоджених раніше умов, а якщо міняти, то міняти в результаті переговорів, не приймаючи такого стилю поведінки. Міллер нам погодив, і ми виходимо на підписання»,— сказав Медведєв.

Читайте такожСуперечливе рішення: Київ обговорить з ЄС доступ "Газпрому" до газопроводу в обхід УкраїниВін пояснив, що, коли на зміненому варіанті угоди з'являться всі потрібні підписи, «це відкриє шлях до того, що в січні потужності OPAL будуть розподілятися в відповідності з цією угодою». «Ми зможемо використовувати більше потужностей, ніж зараз. Це залежить від результату аукціону, але ми плануємо, що до 90% OPAL ми зможемо отримувати за цією процедурою»,— зазначив заступник глави «Газпрому».

Відео дня

27 жовтня т. р. «Газпром» через два роки переговорів домігся від Брюсселя дозволу на доступ як мінімум до 90% потужностей газопроводу OPAL, по якому в Німеччину та Австрію поставляється газ з труби Nord Stream. У 2014 році Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати більше половини потужностей OPAL, але тепер вивела з-під норм третього енергопакету ЄС ще 40% відводу.

Як передавав УНІАН, за словами представників ЄК, обсяги газу, які будуть доступні для поставки через OPAL для інших компаній, складуть 7,6-10 млрд куб. м.

Раніше «Нафтогаз України» повідомив, що рішення Єврокомісії про надання "Газпрому" доступу до 30% потужностей газопроводу OPAL, що дає можливість об'єднати потужності "Північного потоку" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи в обхід України, призведе до фінансових втрат нашої країни як одного з ключових транзитерів газу в Європу в розмірі не менш 290-320 млн дол. у рік, а транзит скоротиться на 10-11 млрд кубометрів палива на рік.

Німецький газопровід OPAL, побудований в 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу «Північний потік-1», який постачає газ із Росії в країни ЄС. Загальна довжина газопроводу складає 470 км, а потужність – 36,5 млрд кубометрів газу в рік.