Ілюстрація REUTERS

Україна володіє достатніми запасами газу і може спокійно пройти опалювальний період 2016-2017 років навіть при настанні низьких температур і виникнення пікових навантажень на енергосистему, сказав в ефірі одного з телеканалів голова національного енергохолдингу "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його інформацією, на поточний момент щодобовий відбір газу з підземних газових сховищ становить 44,5 мільйона кубометрів.

"Навіть якщо ми будемо відбирати близько 50 мільйонів кубометрів на добу, то до кінця осінньо-зимового періоду, а це ще близько 116 днів, відбір складе близько 5,8 мільярда кубометрів. Зараз у підземці близько 13,7 мільярда кубометрів. Можна сказати, що з точки зору загального обсягу газу - його достатньо, - сказав Коболєв.- Є проблеми так званих "пікових навантажень", коли можуть виникати "вузькі місця" - але ми розуміємо, як з цим боротися. Запасів газу поки достатньо".

Відео дня

При цьому Коболєв підкреслив, що додаткові закупівлі палива, зокрема у російського "Газпрому", також не обов'язкові. "Додатковий контракт з "Газпромом" (про можливу закупівлю додаткових обсягів палива - УНІАН) було б непогано мати, але не критично", - впевнений голова "Нафтогазу".

Читайте такожУкраїна з початку опалювального сезону використовувала 1 мільярд кубів газу

Як повідомляв УНІАН, у вересні уряд затвердив графік підготовки до опалювального сезону, а також визначило обсяги запасів палива для забезпечення споживачів теплом і електроенергією. Зокрема, запаси газу в підземних сховищах мають скласти не менше 17 мільярдів кубометрів. При цьому, за оцінками НАК "Нафтогаз України", запас газу в 14,5 мільярда кубометрів є достатнім для проходження опалювального сезону.

16 жовтня Україна припинила закачування газу до підземних сховищ та почала його відбір.