REUTERS

Світові ціни на нафту дещо зростають у п'ятницю, інвестори продовжують відігравати заяви міністра енергетики рф Олександра Новака і міністра енергетики Саудівської Аравії Халіда аль-Фаліха про скорочення видобутку "чорного золота", повідомляє Прайм.

"Станом на 07:21 вартість березневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,12% - до 56,06 долара за барель. Ціна лютневих ф'ючерсів на нафту марки WTI піднімалася на 0,13% - до 53,08 долара за барель", - йдеться в повідомленні.

Новак в четвер заявив, що Росія приступила до зниження видобутку нафти в рамках угоди з нафтовидобувними країнами. Він також додав, що у перші 10 днів січня скорочення йшло з випередженням планів нафтових компаній. На думку міністра, більшість країн, які взяли на себе зобов'язання зі скорочення видобутку, виконують їх.

Відео дня

Читайте такожЦіна російської нафти за рік впала майже на 20%

ОПЕК на засіданні 30 листопада домовилася про скорочення своєї здобичі на 1,2 мільйона барелів на день - до 32,5 мільйона барелів. Не входять в ОПЕК країни 10 грудня погодили скорочення своєї здобичі сумарно на 558 тисяч барелів на добу, в тому числі Росія - на 300 тисяч барелів. Скорочення почнеться з січня, угода укладена на перше півріччя з можливістю пролонгації.

Зроблені в середу коментарі міністра енергетики Саудівської Аравії Халіда аль-Фаліха також підтримали ціну "чорного золота". Фаліх заявив, що країна скоротила видобуток нафти до менш ніж 10 мільйонів барелів на день - 22-місячного мінімуму. Він додав, що в лютому королівство може урізати видобуток ще сильніше.

"Саудівська Аравія зробить все можливе, щоб забезпечити збереження світових цін на хорошому рівні", - наводить газета The Wall Street Journal думку неназваного нафтотрейдера з Сінгапуру.