Москва. Російський газовий монополіст компанія «Газпром» розраховує підписати контракт на поставки російського газу до Китаю до кінця 2013 року.

Про це УНІАН повідомили в управлінні інформації ВАТ «Газпром» за підсумками зустрічі в Пекіні заступника голови правління ВАТ «Газпром» Олександра Медведєва з головою ради директорів Китайської національної нафтогазової корпорації (КННК) Цзян Цземіном і віце-президентом КННК Ван Дунцзіном.

«Газпром» і КННК домовилися інтенсифікувати переговори про поставки російського природного газу «східним» маршрутом з метою підписання контракту купівлі-продажу природного газу до кінця 2013 року. Такі терміни встановлені за рішенням російсько-китайської міжурядової комісії з енергетичної співпраці під керівництвом заступника голови уряду Російської Федерації Аркадія Дворковича і заступника прем'єра державної ради Китайської Народної Республіки Ван Цішаня», - зазначається у повідомленні.

Відео дня

Сторони підтвердили узгоджені раніше базові параметри експорту російського газу до Китаю, включаючи обсяги газу, що експортується, терміни початку поставок, їх тривалість, точку здачі газу на кордоні, а також інші умови. Найближчим часом переговори будуть продовжені на рівні експертів для досягнення домовленостей щодо інших умов поставок у короткі терміни.

Також сторони приділили увагу обговоренню перспектив співпраці в області скрапленого природного газу, передусім, у частині можливої взаємодії за проектом «Владивосток-СПГ».

Довідка УНІАН. Китайська національна нафтогазова корпорація (КННК) - найбільша державна нафтогазова компанія Китаю (частка участі держави - 100%) і одна з провідних інтегрованих нафтогазовидобувних компаній у світі.

Угода про стратегічну співпрацю між ВАТ «Газпром» і КННК була підписана 14 жовтня 2004 року. Угода передбачає, зокрема, опрацьовування питань, пов'язаних з організацією «Газпромом» поставок природного газу з Росії до Китаю. Також досліджуються можливості реалізації спільних проектів у області газопереробки і газохімії на сході Росії і в третіх країнах. Для керівництва роботою з виконання угоди створено спільний координаційний комітет. Відповідно до рішення комітету, для ведення поточної роботи з реалізації угоди була створена змішана робоча група, а також робочі групи за основними напрямами співпраці.

У жовтні 2009 року ВАТ «Газпром» і КННК підписали рамкову угоду про основні умови поставок природного газу з Росії до Китаю. У грудні 2009 року були підписані базові основні умови поставок газу з Росії до Китаю.

Наразі «Газпром» і КННК продовжують переговори щодо комерційних параметрів проектів поставок російського газу до КНР, що передбачає експорт до цієї країни до 68 млрд куб. м газу щорічно.