Смерть президента Венесуели Уго Чавеса не позначиться на нафтової промисловості країни, цитує Reuters заяву венесуельської державної нафтової компанії PDVSA.

PDVSA запевнила, що вся нафтова інфраструктура, включаючи один з найбільших у світі НПЗ Paraguana Refining Center, працюють у нормальному режимі і постачання палива на внутрішній ринок гарантовані.

"Заклик до спокою покликаний розрядити атмосферу чуток і політичної дестабілізації, яку вороги вітчизни намагаються посіяти в громадській думці", - йдеться в заяві PDVSA, подібній на заяву уряду, яка звинувачує опозицію в спробі дестабілізації країни.

Відео дня

Міністр енергетики Рафаель Рамірес пообіцяв, що нафтовики країни будуть вірні пам'яті Чавеса.

"Ключ до процвітання нафтової промисловості в руках 100.000 відважних чоловіків і жінок, які довели вірність команданте Чавесу під час усіх випробувань", - сказав Рамірес про співробітників PDVSA.

Як повідомлялося, Чавес помер у вівторок у 58-річному віці від ракового захворювання, вилікуватися від якого він намагався протягом останніх двох років.

Венесуела посідає 11-е місце у світі з експорту нафти, входить до четвірки провідних постачальників США і стає все більш важливим постачальником Китаю. У 2011 році Венесуела стала країною з найбільшими у світі запасами нафти, випередивши Саудівську Аравію. Експорт нафти приносить країні понад 95 відсотків валютних доходів.

Аналітики вважають, що за найбільш ймовірного наступника Чавеса віце-президента Ніколаса Мадуро продовжиться робота над важливими проектами в нафтовому поясі Оріноко, а в разі приходу до влади опозиції країна отримає нові іноземні інвестиції.

"Я очікую, що збережеться статус-кво, а наступник Чавеса збереже його стиль управління", - сказала директор зі стратегії на сировинних ринках CIBC World Markets Катерина Спектор.

За рахунок нових проектів в поясі Оріноко, що вимагають понад $80 мільярдів інвестицій, видобуток може зрости на 2 мільйони барелів на добу, але це займе багато років через слаборозвинену інфраструктуру і затримки платежів з боку PDVSA.

Ймовірний кандидат від опозиції Енріке Капрілес планує провести реформи в нафтовій промисловості, зокрема скасувати низку політично мотивованих угод, підписаних за Чавеса, реорганізувати PDVSA і переглянути всі її спільні підприємства.

Ні Капрілес, ні Мадуро не будуть найближчим часом міняти систему паливних субсидій, завдяки якій у Венесуелі найдешевший в світі бензин - менш ніж на $2 можна повністю заправити середньорозмірний позашляховик, вважають аналітики.

Як уряд, так і опозиція визнають, що через ці субсидії країна несе значні втрати, але вони пам'ятають про бурхливі протести 1989 року, викликаних зокрема підвищенням цін на паливо.