Росія поки не перерахувала другий транш фінансової допомоги Україні, оскільки очікує виконання зобов'язань із оплати поставок газу.

Про це заявив глава російського Мінфіну Антон Силуанов в Сочі, передає РІА «Новости».

Відео дня

«Ми очікуємо виконання зобов'язань українською стороною щодо розрахунків за газ. Сума там не маленька. Наприкінці січня мала бути оплата, її поки не здійснено. Ми б хотіли, щоб ми разом виконували наші зобов'язання», - сказав міністр журналістам.

Він додав, що за початковими домовленостями всю суму фінансової допомоги Україні в розмірі 15 млрд дол. планувалося перевести до травня цього року.

Голова Мінфіну РФ нагадав, що заборгованість за газ є старою, поставки за січень поки що оплачуються. 

«Це не січневий газ, це стара заборгованість, яка була реструктуризована, і термін оплати якої мав бути 25 січня. Там 2,7 (млрд дол.) За цей рік, наскільки мені відомо, оплата йде відповідно до проекту», - сказав Сілуанов.

«Те, що було Президентом обіцяно Україні, виконуватимемо. Але хотілося б, щоб з українського боку ті зобов'язання, які взяті, теж виконувалися», - додав він.

Водночас міністр зазначив, що Росія не пов'язує безпосередньо перерахування траншу з розрахунками за газ. Проте, нагадав він, відносини у газовій сфері будуються між газовими організаціями - «Газпромом» і «Нафтогазом».

Як повідомляв УНІАН, 3 лютого в «Газпромі» повідомили, що загальний борг НАК «Нафтогаз України» за поставлений російський газ у 2013 році й січні 2014 року становить 3,2924 млрд дол. Зокрема, борг НАК «Нафтогаз України» перед ВАТ «Газпром» за поставлений у2013 році газ становить 2,634 млрд дол. У січні «Газпром» поставив «Нафтогазу України», за попередніми даними, 2,452 млрд куб. м газу на суму 658,4 млн дол. 

17 грудня 2013 року під час зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна в Москві було досягнуто домовленість, що Росія знизить ціну газу для України до 268,5 дол. за тисячу кубометрів із 400 дол. за тис. кубометрів (середньорічна ціна на російський газ у 2013 році). До цього Україна довго й безуспішно вела переговори з Росією про перегляд умов контракту.

24 грудня Національний банк України отримав перший транш кредиту РФ у розмірі 3 млрд доларів у рамках запланованих до надання 15 млрд доларів.

Другий транш російського кредиту має бути перерахований у розмірі 2 млрд дол.

Читайте такожБорг «Нафтогазу» за газ становить $3,3 млрд - «Газпром»