Дональд Туск / REUTERS

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск має намір запропонувати канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, яка в середу відвідає Варшаву, знизити залежність від поставок газу з Росії заради "зміцнення суверенітету", пишуть РИА Новости.

"Дорожчає через завищені кліматичних амбіцій європейська енергія може також означати більшу залежність від російських джерел енергії, і про це насамперед я буду говорити з канцлером Меркель", - сказав прем'єр Польщі, енергетика якої ґрунтується на вугіллі.

Восени 2013 року Туск заявив, що майбутнє польської енергетики пов'язано з кам'яним і бурим вугіллям, родовища якого є в Польщі, а також із газом із сланців. Глава уряду пообіцяв підтримку вугільної галузі, на якій заснована енергетика країни. Така лінія, однак, суперечить політиці Євросоюзу, що заохочує перехід на поновлювані джерела енергії.

Відео дня

Польща є одним з найбільших світових виробників вугілля, проте його виробництво падає протягом останніх років. Видобуток кам'яного вугілля впала з 193 мільйонів тон у 1980 році до 76 мільйонів в 2011 році. Видобуток бурого вугілля досягла свого піку в 68 мільйонів тонн в 1990 році, однак до 2011 року також знизився до 63 мільйонів тонн.

Читайте такожСША допомагають Україні скоротити залежність від поставок сировини з Росії - Білий дім