"Газпром" вже підраховує можливу ціну на газ для України. У квітні вона може скласти від $360 до $500 за 1 тис. куб. м, в залежності від підсумків переговорів з Києвом, пишуть "Вісті".

За прогнозами глави Російського газового товариства, депутата Держдуми Павла Завального, після скасування знижки, що викликано несвоєчасними розрахунками та зростанням боргового навантаження України за спожитий російський газ, ціна з квітня 2014 року зросте до $360-370 за 1 тис. куб. м. Однак у випадку радикального сценарію - переділу російської власності на території країни - ціна може підскочити до $450-500 за 1 тис. куб. м газу. Такий перегляд можливо буде зробити, скасувавши дії Харківських угод 2010 року, згідно з якими Росія має право надавати знижку на газ для України до $100 за 1 тис. куб. м за право перебування російського флоту на території Криму.

Нагадаємо, в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН у Брюсселі міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що якщо Росія не збереже знижку на газ для України у другому кварталі цього року, то його ціна для Києва становитиме 378 дол. за тисячу кубометрів, але це не є катастрофою.

Відео дня

Поки «Газпром» зайняв вичікувальну позицію. За словами офіційного представника «Газпрому» Сергія Купріянова, ціна газу для України на II квартал поточного року буде визначена без урахування знижки, про яку сторони домовилися в кінці грудня 2013 року.

"Сума боргу «Нафтогазу» перед «Газпромом» становить близько $1,8 млрд, за останній тиждень березня принципово вона не змінилася. У нашій позиції немає змін про взаємодію з «Нафтогазом»: ми як і раніше чекаємо оплати за поставлений газ. Нову ціну на газ для України розрахують, виходячи з сукупної вартості кошика нафтопродуктів за I квартал - з січня по березень, за формулою, прописаної в контракті", - сказав «Известиям» Сергій Купріянов.

Експерти різкого зростання ціни на газ для України не очікують. За їх словами, «Газпром» все ж таки дорожить своїм великим клієнтом і не буде створювати  нереальні умови покупцеві. Однак ніхто з них не бачить можливості збереження поточної ціни на газ в $268,5 за 1 тис. куб. м.