Проект будет реализован поэтапно / Wikipedia

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск заклав перший камінь в фундамент нафтового терміналу в Гданську на Балтійському морі.

«Нафтопорт - це черговий проект, який має підвищити енергетичну безпеку Польщі. Завдяки йому стане можливою значна диверсифікація джерел постачання нафти в нашу країну», - сказав прем'єр журналістам у середу, повідомляє РІА Новости.

Інвестором виступає оператор польського відрізка нафтопроводу "Дружба" держкомпанія PERN Przyjazn. Вартість проекту оцінюється у 100 мільйонів доларів. Його реалізація дозволить компанії заробляти не тільки на перевалці, але і на зберіганні нафти, а також змішувати сорти нафти під потреби конкретних нафтопереробних заводів.

Відео дня

Проектна потужність терміналу становить 700 тисяч кубометрів, із яких 400 тисяч призначені під нафту, а 300 - під різні нафтопродукти, хімікати. Проект буде реалізовано поетапно. Першою до 2015 року планується побудувати нафтову частину.

Читайте такожПольща звільнить видобувачів сланцевого газу від сплати податків

Компанія PERN Przyjazn обслуговує дві нитки нафтопроводу "Дружба", які йдуть від Адамова на кордоні Польщі з Білоруссю до Плоцька, а звідти до Гданська і кордону з Німеччиною. Компанія також володіє мережею нафтопродуктопроводів, які служать для доставки палива з Плоцького НПЗ у напрямку Варшави, Познані та Ченстохови.

Як повідомляв УНІАН, посол Польщі в Україні Генрік Литвин 25 березня заявив, що Польща готова повернутися до розвитку проекту нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданськ", якщо отримає гарантії поставок необхідних обсягів нафти.