Украина недополучила $5 млрд из-за сокращения транзита российского газа - эксперт / Фото УНИАН

Про це на прес-конференції в Києві заявив директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар.

«За нашими оцінками, це десь до 5 млрд дол. втрат протягом періоду виконання цього (транзитного - УНІАН) контракту. Це втрати «Нафтогазу» від недотранзиту», - сказав Гончар.

Експерт пояснив, що згідно з контрактом між «Газпромом» і «Нафтогазом» щодо транзиту російського газу в країни ЄС, російська компанія зобов'язалася щорічно прокачувати не менше 110 млрд кубометрів газу через ГТС України в європейському напрямку.

Відео дня

Як відомо, обсяг газу, який транспортувався через Україну в європейські країни, за підсумками 2013 року склав 86,1 млрд куб. м. У 2012 році транзит російського газу через територію України скоротився до 84,261 млрд куб. м, що на 19,13% менше показника 2011 року.

Крім цього, експерт повідомив, що розмір переплати компанії «Нафтогаз України» за куплений у «Газпрому» газ за період дії контракту від 2009 року становить близько 14-15 млрд дол.

«Базова ціна - 450 дол., яка фігурує в контракті, була встановлена завищеною, і не відповідала ринковим реаліям навіть у той час, коли контракт підписувався. Ця завищена ціна дає постійно ефект завищення контрактної ціни протягом періоду реалізації цього контракту. Розмір переплати «Нафтогазу» по суті можна оцінити з достатньо загальними параметрами, в 14-15 млрд дол.», - сказав Гончар.

Також експерт додав, що завищена ціна на російський газ не давала можливості «Нафтогазу» закуповувати ті обов'язкові обсяги, які були зафіксовані контрактом.

Читайте такожРосія вводить передоплату за поставлений Україні газ

Як раніше повідомляв УНІАН, транзит російського газу через територію України в країни Європи в січні-квітні 2014 року скоротився на 7,3% порівняно з аналогічним періодом 2013 року - до 23,28 млрд куб. м.

«Нафтогаз України» в 2013 році збільшив дохід від транзиту природного газу в країни Європейського Союзу та СНД до 23,94 млрд грн, що на 0,8% більше, ніж за 2012 рік.

У 2012 році компанія скоротила дохід від транзиту газу порівняно з 2011 роком на 8,2% до 23,75 млрд грн.