Европейские компании могли бы закачать газ в украинские ПХГ за свой счет / Фото УНИАН

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сказав на прес-конференції в Москві президент Російського газового товариства, заступник голови Комітету Держдуми РФ з енергетики Павло Завальний.

"Технічно це (в разі переходу на передоплату - УНІАН) виглядає так - Росія забезпечує подачу газу в обсягах, необхідних для транзиту, решту газу Україна повинна купити для власних потреб, для закачування в ПСГ... Передоплата була включена в 2009 році, але Україна продовжувала відбирати газ, і транзит був не забезпечений. Це крайня ситуація, і я думаю, що є час і можливість для діалогу, і такий діалог вже йде", - сказав Завальний.

При цьому він додав, що другий раунд переговорів щодо газу відбудеться в Афінах.

Відео дня

За його словами, навіть припинення поставок російського газу не стане критичним для України, оскільки країна достатньо видобуває власного газу для забезпечення потреб населення.

Завальний повідомив, що Україна зараз активно закачує газ у свої ПСГ для того, щоб мати запаси газу на випадок переходу на передоплату і використовувати його для внутрішніх потреб.

"Проблема сьогодні не в цьому, а в тому, як нагромадити достатні обсяги газу для проходження зимового періоду, Україна цей газ повинна купити і закачати у свої ПСГ. Шляхи вирішення різні, я бачу, що можуть європейці купити цей газ і закачати його в українські ПСГ, підпишуть договір з НАК "Нафтогаз", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ "Газпром" зобов'язаний до 16 травня виставити Україні рахунок з передоплати

Як повідомляв УНІАН, Росія, яка заявила напередодні про газовий борг «Нафтогазу» перед «Газпромом» у3,5 млрд дол., з червня 2014 року запроваджує режим передоплати за поставлений Україні газ.

Згідно з повідомленням Міністерства енергетики РФ з посиланням на міністра Олександра Новака, до 16 травня 2014 року «Газпром» виставить попередній рахунок за поставки газу компанії «Нафтогаз України» в червні. Фактичні поставки здійснюватимуться в обсягах, які відповідають сумі оплати, внесеній українською стороною до 31 травня.

Як зазначили в російському відомстві, 7 травня закінчився термін, до якого українська сторона повинна була сплатити за поставлений газ.

За словами українського міністра енергетики Юрія Продана, Україна не визнає борг за природний газ у розмірі 3,5 млрд дол., що пред'являється «Газпромом» «Нафтогазу України».

Цього тижня, у понеділок, в Брюсселі збереться тристороння робоча група з вироблення пропозицій для вирішення газових питань ЄС, України і Росії.