Украина получит €600 млн кредита на повышение безопасности АЭС / Фото УНИАН

Верховна Рада України ратифікувала гарантійну угоду щодо кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) для оператора усіх діючих атомних електростанцій України - держпідприємства НАЕК "Енергоатом" на суму 300 млн євро.

За відповідне рішення проголосували 239 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Зазначені кошти планується залучити для виконання програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій.

Відео дня

Також Верховна Рада ратифікувала кредитну та гарантійну угоди про надання "Енергоатому" кредиту від Європейського співтовариства з атомної енергії (Euratom) на суму 300 млн євро.

У грудні 2012 року Кабінет міністрів визнав доцільним залучення «Енергоатомом» позик у розмірі 600 млн євро від ЄБРР і Euratom для реалізації інвестиційного проекту підвищення безпеки атомних електростанцій України.

Після аварії на японській АЕС «Фукусіма-Даічі» Україна взяла на себе додаткові зобов'язання з підвищення безпеки на своїх АЕС.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 квітня 2014 року банк взяв на себе зобов'язання щодо надання 8,9 млрд євро (12,2 млрд дол.) в рамках 326 проектів в Україні.

Європейське співтовариство з атомної енергії (Euratom) - міжнародна організація членів Європейського Союзу, створена у зв'язку з підписанням Римських угод у 1957 році.