Страны ЕС готовят совместное письмо Путину по поводу газа / Фото REUTERS

Європейський Союз готує скоординовану відповідь на лист президента Росії Володимира Путіна щодо газових відносин з Україною, але сподівається на домовленість України та РФ щодо нової ціни на газ і безперебійність поставок газу до Європи.

Як передає власний кореспондент УНІАН з Брюсселя, про це на брифінгу заявила Піа Андеркілде-Хансен, речниця президента Єврокомісії Жозе Мануеля Барррозу.

"Європейський Союз готує скоординовану відповідь на лист. ЄС запропонував тристоронні переговори у форматі ЄС-Україна-Росія. Добре, що цей формат прийнятий і вже були перші переговори 2 травня. Росія і Україна повинні відштовхуватись від цих переговорів, коли домовлятимуться про нову ціну на газ", - сказала Андеркілде-Хансен.

Відео дня

Читайте такожЄврокомісар Еттінгер вважає невиправданою ціну на російський газ для України

За її словами, Брюссель запропонував Києву та Москві провести наступний раунд тристоронніх газових переговорів 26 травня і вони, як стверджують дипломатичні джерела, можуть відбутися у Берліні.

"ЄС вітає готовність України розрахуватися за борги по газу до кінця травня. Всі сторони залишаються надійними поставниками і транзитерами. Але, як сказав президент Баррозу, енергоносії не повинні використовуватись в якості політичної зброї", - додала речниця.

Читайте такожРосія через газовий конфлікт з Україною може втратити більше $100 млрд - ЗМІ

Довідка УНІАН. «Газпром» із квітня вирішив в односторонньому порядку скасувати всі пільги на поставки газу Україні, пояснивши це тим, що український партнер не виконує досягнуті домовленості щодо погашення заборгованості за поставки газу. В результаті цього ціна на російський газ із квітня 2014 року збільшилася до близько 480 дол. за тисячу кубометрів з 268,5 дол. за тисячу кубометрів у першому кварталі цього року.

За словами міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Продана, борг України за поставки російського газу в 2013 році становить 1,45 млрд дол., за лютий - 261 млн. дол., за березень - 550 млн. дол.

Читайте такожУкраїна готова заплатити Росії за газ $4 млрд при зниженні його ціни

«Газпром» оцінює борг «Нафтогазу» за спожитий російський газ, з урахуванням березневих поставок, у 2,2 млрд дол.

Путін минулого тижня надіслав лист 18 країнам ЄС - переважно клієнтам "Газпрому", попереджаючи про українські газові борги і можливі проблеми з поставками газу Європі через Україну.