Яценюк: Украина и ЕС должны усилить независимость от российского газа / Фото УНИАН

Загальне завдання України та ЄС – зберегти мир і стабільність, посилити енергетичну незалежність Європи та України і мати рівні правила гри з Росією.

На цьому наголосив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на Саміті з енергетичної безпеки в Берліні у середу, 28 травня, повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Він сказав, що високо цінує зусилля ЄС і комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера щодо тристоронніх переговорів із Росією стосовно газового питання.

Відео дня

«Ми готові оплатити рахунки і борги. Ми готові до компромісу і ринкового підходу. І якщо на цих тристоронніх переговорах ми досягнемо успіху - це буде наш спільний успіх. Якщо ні - ми досягнемо успіху в Стокгольмському арбітражному суді», - наголосив прем’єр.

За словами Яценюка, навіть якщо українська сторона сплатить рахунок за газ за перший квартал цього року, Росія «все одно зробить все, щоб відключити постачання газу»: «Російська мета – не вирішити проблему, а досягти ескалації ситуації. Ми не віримо словам – ми віримо діям. І, починаючи від анексії Криму, я маю певні сумніви, що Росія хоче компромісу».

Український прем’єр наголосив, що в питанні ціни на російський газ Україна «не просить жодних знижок, а вимагає ринкового підходу»: «Яка причина того, що Росія подвоїла ціну на газ? Бо їй не подобається уряд? Не подобається прозахідний вибір українців? Ми платимо політичну ціну».

Читайте такожУкраїна за 10 днів виплатить усі борги за газ, якщо РФ знизить ціну - Яценюк

Яценюк додав, що «Росія вкрала 2,2 млрд кубічних метрів газу у Криму, який є українською власністю»: «Вони вкрали українські платформи, які вартують 1 млрд доларів США, вкрали «Чорноморнафтогаз» – десятки мільярдів доларів».

«Ми твердо переконані, що це наше спільне завдання – захистити себе. В іншому разі російський «Газпром» зробить те, що робив кожного разу: розділити ЄС, запропонувати вигідні умови одним країнам, намагатися отримати від них певну підтримку і покарати інші країни», - сказав він.

Глава уряду наголосив, що Україна є членом Енергетичного співтовариства і ратифікувала Енергетичну хартію: «Разом із ЄС ми готові – і це наша спільна відповідальність – сформувати єдину об’єднану енергетичну політику і не дозволити нікому використовувати енергетику як засіб впливу, як новий тип зброї. Ми запропонували партнерам із ЄС та США спільно експлуатувати та модернізувати українську ГТС, і ми готові це зробити. Ми готові надати доступ до української ГТС та українських газосховищ і для росіян, адже це наше міжнародне зобов’язання за Енергетичною хартією і Угодою про Енергетичне співтовариство».

За його словами, якщо Європейський Союз забезпечить єдину енергетичну політику – це зробить ЄС сильнішим: «І це зробить сильнішою Україну. Тому ми й ратифікували Енергетичну хартію та увійшли в Енергетичну співдружність - ми хочемо грати за правилами, а не з правилами».

«Якщо ми діятимемо спільно - ми досягнемо успіху», - наголосив Яценюк.