Литва оштрафовала «Газпром» почти на $50 млн / Фото УНИАН

Антимонопольний регулюючий орган Литви у вівторок оштрафував «Газпром» на $48,4 мільйона за створення перешкод конкуренції на газовому ринку країни, повідомляє Рейтер.

У повідомленні регулятора йдеться, що «Газпром» перешкоджав державній компанії Литви Lietuvos Energija в закупівлі газу в Західній Європі за більш низькою ціною і обміні його на російський газ.

Литва має намір з наступного року покласти край монополії «Газпрому» на своєму газовому ринку, плануючи найближчим часом домовитися про закупівлю зрідженого природного газу (ЗПГ) у норвезької Statoil.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Литовська Lietuvos Dujos домоглася від «Газпрому» зниження вартості поставок газу.

У першому кварталі поточного року середня ціна на російський газ для балтійських країн становила приблизно $425,9 за тисячу кубів. Новий тариф буде діяти з 1 липня і до кінця цього року. Для різних категорій споживачів ціна залежить від обсягів використання газу. Новий максимальний тариф становить €0,66 за кубометр, мінімальний - €0,41.

Читайте такожВільнюс запропонував «Газпрому» позбутися часток у литовських газових компаніях

Литва близько року вела переговори з «Газпромом», обговорюючи прийнятну ціну на газ, питання транзиту палива в Калінінградську область, а також реалізації в країні третього енергопакету ЄС.