На російських газопроводах аварії стаються частіше, ніж на українських / Фото УНІАН

Порівняльний аналіз аварійності на магістральних газопроводах України і Росії свідчить про те, що кількість великих аварій на 1 тис. км магістралей на території Російської Федерації в 7,77 разу більша, ніж в Україні.

Про це йдеться в повідомленні НАК «Нафтогаз України» з посиланням на висновки, зроблені в результаті дослідження, проведеного експертами «Укртрансгазу» на основі власних даних та інформації, опублікованої «Газпромом».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Російські журналісти були на місці вибуху газопроводу на Полтавщині вже за 10 хвилин

Відео дня

Згідно з повідомленням, до розрахунку бралися лише аварії, які призвели до розгерметизації й призупинення транспортування. Підраховувалася кількість нештатних ситуацій в обох країнах на тисячу кілометрів магістралей протягом 1996-2014 років.

«За останні 10 років на українських магістральних газопроводах сталося 5 великих аварій порівняно з близько 200 аваріями на магістральних газопроводах ВАТ «Газпром». Сумарна довжина українських магістральних газопроводів становить 35,71 тис. км, російських - 168,9 тис. км», - йдеться в повідомленні компанії.

При цьому зазначається, що остання аварія такої категорії на українському газопроводі сталася в 2007 році на ділянці, яка експлуатується Гайсинським лінійно-виробничим управлінням.

Як повідомляв УНІАН, 17 червня близько 14.00 у Лохвицькому районі Полтавської області стався вибух на ділянці магістрального газопроводу «Уренгой – Помари - Ужгород», що здійснює транзит російського газу до Європи. Висота полум'я досягала 230 метрів, а температурний вплив відчувався в радіусі до 1 км.

За інформацією облуправління ДСНС, причиною вибуху стала розгерметизація газопроводу.

На думку правоохоронних органів, які ведуть розслідування причин вибуху, ключовою версією є теракт. У зв'язку з цим прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив усім відповідальним органам влади, в першу чергу МВС і СБУ, посилити охорону газопроводів.

Водночас у «Газпромі» заявили, що вибух на газопроводі «Уренгой – Помари – Ужгород» у Полтавській області стався через старіння газотранспортної системи України.

Довідка УНІАН. Газотранспортна система України є другою в Європі й однією з найбільших у світі. Загальна довжина газопроводів (без урахування нових об'єктів) становить 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відведень - 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) - 1449.