Украина хочет купить 6-7 млрд кубов российского газа для отопительного сезона / Фото УНИАН

Україна розраховує купити у Російської Федерації близько 6-7 млрд кубометрів природного газу для того, щоб провести опалювальний сезон, заявив на брифінгу у Кабінеті міністрів віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«Ми потребуємо закупівлі 6-7 млрд кубометрів газу. Ми розраховуємо на те, що Росія продасть нам цей об'єм. На сьогодні я не бачу підстав, щоб російська сторона не продала нам цей газ», - сказав Гройсман.

При цьому він відзначив, що вже створено оперативний штаб з розробки варіантів роботи в опалювальний сезон без російського газу.

Відео дня

Читайте такожГолова "Нафтогазу": Україна може пережити зиму без російського газу

Як повідомляв УНІАН, 16 червня о 10-й годині ранку російський газовий монополіст «Газпром» скоротив до нуля поставки газу для України, залишивши тільки об'єми прокачування для європейських споживачів. Також Україна була переведена у режим передоплати газу.

Крім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна – про встановлення справедливої ціни на газ за збереження чинного контракту і про стягнення 6 млрд дол. як переплати у попередні періоди. Позовна вимога російської сторони – стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол. При цьому у ціновій суперечці Росія дотримується встановленого порогу у 385 дол. за 1 тисячу кубометрів з урахуванням 100- доларової знижки у вигляді обнулення мита при імпорті палива. Україна вважає таку ціну «політичною» і наполягає на ринковій ціні на паливо.

Читайте також«Нафтогаз» заради економії обмежить газопостачання деяких ТЕЦ

На даний момент Україна імпортує тільки газ, який надходить за реверсними маршрутами. Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії. Відкриття усіх чотирьох маршрутів дозволить Україні збільшити щорічні поставки газу до 30 млрд куб. м. Найбільш перспективним маршрутом поставок газу до України є словацький.