Украина надеется обеспечить 50% своих нужд за счет поставок газа из ЕС / Фото УНИАН

Україна, яка вже впродовж двох місяців відключена «Газпромом» від постачання російського газу, після відкриття у вересні словацького маршруту зможе покрити потребу в імпортному «блакитному паливі» на 50% за рахунок постачань з ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в Києві заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан.

«З урахуванням Словаччини, Польщі й Угорщини можемо більш ніж на 50% закрити свої потреби в імпортному газі», - сказав він.

Відео дня

«Обсяг реверсних постачань, які ми можемо одержати зі словацького боку, оцінюється сьогодні від 8 до 10 млрд кубічних метрів на рік», - додав Продан.

Також міністр уточнив, що загальний обсяг імпорту природного газу з ЄС за рік зможе становити 16 млрд кубічних метрів.

Читайте такожСловаччина почала тестувати реверс газу в Україну

Довідка УНІАН. Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини й Румунії. Відкриття всіх чотирьох маршрутів дасть змогу Україні збільшити щорічні постачання газу до 30 млрд куб. м. Найбільш перспективним маршрутом постачання газу до України є словацький.

Читайте такожЄвропа через погрози «Газпрому» значно скоротила поставки газу в Україну

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.