В ЕС рассчитывают провести трехсторонние переговоры по газу в середине сентября / Фото УНИАН

Переговори з врегулюванню газових спорів між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України» у форматі Україна-ЄС-Росія можуть відбутися в середині вересня після відповідних двосторонніх зустрічей віце-президента Єврокомісії Гюнтера Еттінгера з міністрами енергетики України і РФ. 

Згідно з повідомленням прес-служби Еттінгера, 4 вересня в Брюсселі пройде технічна нарада на експертному рівні між Росією і ЄС, як і було домовлено на зустрічі єврокомісара з міністром енергетики РФ Олександром Новаком у Москві. 

Потім 8 вересня буде проведено нараду між Еттінгером і міністром енергетики України Юрієм Проданом у Баку (Азербайджан) в рамках неформальної зустрічі членів "Східного партнерства". 

Відео дня

«Саме після цієї зустрічі ми домовимося про дату і місце проведення наступних тристоронніх газових переговорів, зручних для всіх трьох сторін. Це може статися в середині вересня», - йдеться в повідомленні прес-служби Еттінгера. 

Читайте такожУ Росії кажуть, що готові до тристоронньої зустрічі по газу 6 вересня

Довідка УНІАН. Переговори про врегулювання цінового питання між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» тривали з початку травня, останній їх раунд відбувся в Києві 14-15 червня. Переговори закінчилися нічим. Як наголосив глава уряду України Арсеній Яценюк, всі запропоновані компроміси були свідомо відхилені російською стороною виключно з політичних мотивів. На думку Яценюка, Росія вела переговори, маючи початкову установку не погоджуватися з жодною з пропозицій, тоді як Україна та ЄС мали чітко вибудувану єдину позицію. 

Читайте також«Нафтогаз» назвав умови, за яких сплатить газові рахунки «Газпрому»

16 червня «Газпром» скоротив до нуля поставки газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні діючого контракту та про стягнення 6 млрд дол. к переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол.