Фото УНИАН

Відповідна постанова Кабміну №510 від 3 вересня "Про вдосконалення державної політики у сфері регулювання діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами по території України" оприлюднено на сайті уряду.

Відео дня

Окрім цього, постановою передбачається затвердження тимчасового порядку формування тарифів на транспортування газу на основі тарифної системи "вхід/вихід" для точок входу і виходу газу, розташованих на державному кордоні України. Так, тимчасовим порядком передбачено встановлення тарифів на транспортування газу по території України на період з 1 листопада по 31 грудня 2014 року.

Уряд також доручив Міністерству енергетики і вугільної промисловості спільно з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", публічним акціонерним товариством "Укртрансгаз" забезпечити до 1 грудня 2014 року проведення незалежної оцінки активів "Укртрансгазу", які використовуються у сфері транспортування природного газу магістральними трубопроводами.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що українська газотранспортна система потребує модернізації, і Європейський Союз готовий фінансово допомогти у цьому процесі.

Україна вже більш як 5 років веде переговори з Росією і Європейським Союзом з питання модернізації ГТС. Розглядаються варіанти створення консорціумів з управління ГТС у дво- (Україна – РФ) і тристоронньому (Україна – РФ – ЄС) форматах.

Росія у переговорах зі створення консорціуму пропонувала для реалізації неприйнятний для України білоруський сценарій. У 2011 році ГТС Білорусі повністю перейшла у власність «Газпрому».

За інформацією ЗМІ, українські ГТС оцінюють в 26-29 млрд дол.

Читайте такожЯценюк розказав, що Україна може заробляти на ГТС $ 4 млрд

Довідка УНІАН. Третім енергопакетом ЄС, який було схвалено у 2009 році, передбачена вимога розділити вертикально інтегровані енергетичні компанії на добувні і постачальні енергоносіїв.

Він викликає незадоволеність з боку Росії.

РФ пропонує Європейському Союзу виключити газопроводи в обхід України – «Північний потік» і «Південний потік» – із зони дії норм Третього енергетичного пакету.

Українська влада зобов'язалася запровадити положення Третього енергетичного пакету до 2015 року. Проти цього виступає Російська Федерація, яка поставляє через Україну до Європи до 80% свого газу.