Wikipedia

Таким чином, нафтовий ринок став "ведмежим" (bear market - термін, яким фондові аналітики називають ринок спаду - ред.).

Враховуючи нові тенденції ринку, західні експерти прогнозують падіння цін на нафту до 70 доларів за барель, передає ZN.UA з посиланням на The Independent.

Ще в червні ціна на нафту котирувалася на рівні 115 доларів за барель, тоді як до поточного моменту вона знизилася на 20% - майже до 90 доларів.

Відео дня

Читайте такожВенесуела і Росія будуть разом думати, як врятуватися від падіння цін на нафту

Причини і тенденції

Така ситуація, згідно з аналізом експертів видання, пояснюється кількома причинами.

По-перше, видобуток нафти в США подвоївся порівняно з 2008 роком завдяки сланцевій нафті та зріс до рівня, найвищого за останні 30 років.

Разом з цим, в липні поточного року США повністю припинили купувати нафту в Нігерії, яка ще чотири роки тому була в п'ятірці її найбільших постачальників на ринку Сполучених Штатів.

Лівія також збільшила експорт нафти після громадянської війни, а Саудівська Аравія і поготів самостійно почала зниження цін.

Ще однією причиною стало те, що поряд із зростанням видобутку нафти, спостерігається зменшення світового попиту на неї, констатує видання.

Читайте такожРФ через дешеву нафту не зможе поповнити резервний фонд

Прогнози експертів

Головний аналітик Deloitte Іен Стюарт визнав, що ситуація, коли при дуже серйозних міжнародних загрозах ціни на нафту продовжують зменшуватися (традиційно відбувається навпаки - ред.), ставить у глухий кут міжнародних експертів. При цьому, згідно з тенденцією, він все ж прогнозує подальше зниження цін.

Пітер Дюпон, аналітик з інституту Edison Investment Research вважає, що ціна нафти точно впаде до 80 доларів і, можливо, досягне 70 доларів за барель. Аналітик Shore Capital Джерард Лейн підтримує даний прогноз і також вважає, що ціни впадуть до 70 доларів за барель, однак додає, що ймовірність зниження вартості нафти нижче цієї позначки низька через елементарні економічні інтереси країн Близького Сходу.