Фото УНИАН

Для скорочення обсягів тіньової економіки в Україні, яка за різними оцінками становить 20-50% ВВП країни, уряд має провести ефективні реформи, зокрема, податкову, банківську і реформу ринку праці.

Такі дані містяться в презентації експертів Міжнародного центру перспективних досліджень, представленій на конференції в п'ятницю.

«З проблемами наявності тіньової економіки стикаються майже всі країни світу. В одних її обсяги фіксуються на рівні, який не має значного впливу на економіку, в інших - є свідченням існування відтворювальної системи тіньових економічних відносин. До другої категорії, на жаль, належить Україна, обсяги тіньової економіки якої за різними джерелами фіксуються на рівні 20-50%», - йдеться в дослідженні.

Відео дня

За даними експертів, в 2012 році частина тіньового сектора економіки України становить близько 32% ВВП, в 2013 - 35% ВВП, а в першому кварталі 2014 року - 40% ВВП.

Читайте такожВ Україні почнуть боротися з конвертаційними центрами

Згідно з дослідженням, тінізації національної економіки сприяло неефективне державне регулювання, яке проявлялося у взаємній недовірі бізнесу і держави. Також негативно впливало на економіку неефективне адміністрування податків, проблеми ринку праці, які пов'язані з низькими економічними стимулами до офіційного працевлаштування, а також недосконале грошово-кредитне регулювання і високий рівень злочинності в країні.

Експерти вважають, що побороти тіньову економіку можна за рахунок якісної податкової реформи, яка забезпечить всім суб'єктам господарювання однакові умови оподаткування, зменшить податковий тиск і забезпечить ефективне податкове адміністрування. Для цього необхідно провести податкову амністію, збільшити роль електронних систем в адмініструванні податків, скоротити кількість обов'язкових платежів, посилити відповідальність за використання тіньових корупційних схем при веденні бізнесу.

Читайте такожБюджет отримав 7,6 млрд гривень за рахунок детінізації ввезення нафтопродуктів

Також експерти вважають, що необхідно реформувати банківську систему, в першу чергу, зробивши діяльність Національного банку прозорою. Також необхідно відмовитися від націоналізації банків і протистояти відтоку вітчизняного капіталу в офшори.

Що стосується реформи ринку праці, експерти пропонують реформувати пенсійну систему. Зокрема, для бізнесу необхідно посилити відповідальність за неофіційне працевлаштування, а для працівників - перерозподілити навантаження між працівником і роботодавцем.

Довідка УНІАН. Міжнародний центр перспективних досліджень - український незалежний аналітичний центр, який здійснює формування та аналіз державної політики.