Фото УНІАН

Ухвалення надзвичайно жорсткого бюджету на 2015 рік разом із зміною до податкового законодавства і бюджетного кодексу є пріоритетним завданням уряду і парламенту до кінця поточного року, заявив у ході виступу в парламенті прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Читайте такожУ Яценюка через девальвацію нацвалюти хочуть збільшити держборг на 161 млрд гривень

«Перше завдання - ухвалення нового Бюджетного кодексу, який передбачає передачу деяких повноважень уряду на місця. Друге - ухвалення змін до Податкового кодексу, що передбачає скорочення кількості податків і зміну бази оподаткування, – сказав Яценюк. - Третє завдання – зменшення єдиного соцвнеску і запровадження прогресивної шкали оподаткування. І четверте завдання, яке випливає з попередніх, – ухвалення закону про державний бюджет – надзвичайно жорсткого із зменшенням видатків за всіма можливими статтями».

Відео дня

Яценюк підкреслив, що 2015 рік буде складнішим за нинішній, оскільки економіка має часовий лаг. «Те, що відбувається на Донбасі - занадто дорого обходиться Україні. Насамперед це те, що неможливо повернути - життя людей. Що стосується економіки - то протягом 6 місяців ми ще будемо відчувати «мінусову» тенденцію», - сказав Яценюк.

Читайте такожСвободівці запропонували Раді ввести для українців новий військовий збір

Водночас він наголосив, що, незважаючи на втрату контролю над територією АР Крим та окремими районами Донецької та Луганської областей, незважаючи на знищення інфраструктури і шахт на сході країни, на падіння промвиробництва та ВВП, Україна зібрала на 5% більше податків, ніж торік.

«Станом на сьогодні за рахунок підвищення податків на найбільш прибуткові види бізнесу, за рахунок оподаткування пасивних доходів, зміни адміністрування податків і зборів та легалізації і детінізації доходів при імпорті нафтопродуктів, у тому числі, ми зібрали на 5% податків більше, ніж торік. Так, ми не дотягли до показників, які визначали для себе, але це «плюс» 5%. Ми будемо й далі йти цим шляхом. Ті, хто заробляє багато, будуть платити багато, ті, кому потрібна допомога - отримають її. Принцип справедливості - базовий принцип роботи уряду», - сказав Яценюк.

Він наголосив, що, незважаючи на всі проблеми, фундамент у країні є, і тепер відповідальність влади - «вибудувати країну». «Ми готові до найрадикальніших і жорстких змін, які потрібні країні», - наголосив Яценюк.