Фото УНИАН

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий законопроект про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (№1564), що передбачає комплекс заходів щодо поліпшення фінансової стійкості банківської системи України.

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосували 251 народний депутат за необхідного мінімуму 226 голосів.

Читайте такожФонд гарантування почав ліквідацію двох неплатоспроможних банків

Відео дня

Зокрема, законом передбачається спрощення процедури докапіталізації банків, а також умови участі держави в капіталізації. Закон затверджує повноваження Міністерства фінансів з управління банками з державним капіталом, встановлення, у разі необхідності, мораторію на розподіл прибутку банку.

Також законопроектом пропонується уточнити повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у частині передачі перехідному банку активів і зобов'язань декількох неплатоспроможних банків.

Як повідомляв УНІАН, уряд у рамках держбюджету на 2015 рік пропонує парламенту здійснювати урядові випуски облігацій внутрішньої держпозики у сумі 36,5 млрд грн для докапіталізації банків.

Девальвація гривні, анексія Криму Росією і воєнні дії на сході України призвели до суттєвих збитків банків. За інформацією Національного банку України, загальні потреби в докапіталізації 35 найбільших банків за результатами проведеного стрес-тестування складають 66 млрд грн, у тому числі державним банкам знадобиться 12,5 млрд грн.

Крім того, від початку року Нацбанк визнав неплатоспроможними 32 банки, які виводяться з ринку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. В кінці грудня фонд повідомив, що найближчим часом очікує команди на виведення з ринку ще близько 10 банків. Водночас НБУ пообіцяв надавати підтримку системним банкам, включаючи можливість їх докапіталізації з держбюджету.