Яресько: Украине нужны кредиты, а не подарки / Фото УНИАН

Україні необхідна фінансова допомога від міжнародних партнерів, однак країна не перебуває на межі банкрутства.

Про це сказала глава міністерства фінансів України Наталія Яресько в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt під час візиту урядової делегації до ФРН.

"Ми переживаємо важку фінансову кризу, країна опинилася в складних умовах. Але Україна - не банкрут. Ми абсолютно точно потребуємо нової фінансової допомоги наших партнерів. Нам потрібні кредити, а не подарунки. Зараз ми ведемо переговори з МВФ», - сказала вона. За її словами, озвучені потреби України в додатковому фінансуванні на 2015 рік у розмірі 15 млрд дол. є попередніми.

Відео дня

Глава Мінфіну зазначила, що в обмін на допомогу від кредиторів уряд обіцяє «амбітну програму реформ» і «велику хвилю дерегулювання». Серед іншого, кроки українського уряду будуть спрямовані на зменшення податків на заробітну плату, виведення компаній з тіньової економіки та реформування державної компанії НАК «Нафтогаз».

Читайте такожУкраїна може отримати нові кредити при розширенні економічних реформЯк повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2014 року міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний рейтинг України в іноземній валюті до переддефолтного рівня «ССС-» з негативним прогнозом.

Становище ускладнюється зниженням золотовалютних резервів України на кінець грудня до 10-річного мінімуму на рівні 9,9 млрд дол., тоді як на обслуговування зовнішнього боргу і виплату боргових платежів у 2015 році буде потрібно понад 10 млрд дол.

Ключовий «донор» і кредитор України - Міжнародний валютний фонд до кінця 2014 року не прийняв рішення про виділення Києву третього траншу кредиту за програмою stand-by. Чергова місія Фонду приїхала до Києва 8 січня, і український уряд за результатами її роботи очікує отримання чергових траншів і можливого перегляду програми, включаючи основні показники результативності реформ і збільшення обсягу кредитування на 15 млрд дол.

Також у січні очікується донорська конференція за участю представників урядів західних країн, за підсумками якої буде розроблено план відновлення України і новий пакет фінансової допомоги.