Фото УНИАН

Національний банк України має право оприлюднити інформацію про банки, які одержали рефінансування.

Згідно з повідомленням прес-служби регулятора, про це заявив перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук у ході зустрічі з керівниками найбільших банків, обговорюючи з банкірами законодавчі зміни, ухвалені Верховною Радою наприкінці грудня минулого року.

«Абсолютно відкритою для суспільства стане процедура надання банкам рефінансування», - цитує прес-служба слова Писарука.

Відео дня

Читайте такожУкраїнські банки отримали 110 мільярдів гривень рефінансування

Крім того, перший заступник голови регулятора зазначив недосконалу «звітну» дисципліну банків, яка знижує ефективність системи раннього реагування Нацбанку.

"Одним із стратегічних завдань Національного банку України є запровадження істотних обмежень щодо кредитування банками пов'язаних осіб. Проведення таких операцій у значних обсягах підриває стабільність банківського сектора", - повідомив Олександр Писарук.

За його словами, розроблено ряд законодавчих змін, які дадуть змогу чіткіше ідентифікувати пов'язаних осіб і значно посилити відповідальність власників і менеджменту банків за проведення операцій з пов'язаними особами, викривлення статистичної звітності та їх дії чи бездіяльність, що призвели до банкрутства банку.

Писарук також повідомив, що згідно з новими законодавчими змінами регулятор також має право оприлюднити інформацію про реальних власників банків.

«Національний банк проводить значну роботу з розкриття інформації про кінцевих власників банків. Сьогодні майже щодня ми зустрічаємося з реальними власниками банків, іноді з кількома на день. Іноді - це відомі нам люди, а іноді й ні», - сказав він.

Читайте такожГонтарева визнала, що в 2014 році монетарна політика НБУ була неприйнятною

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році набрали чинності зміни до закону "Про Національний банк України" щодо розкриття інформації про видачу кредитів банкам від НБУ, згідно з яким Нацбанк публікуватиме дані про обсяги рефінансування, а також назви банків, суми та види кредитів щодо кожного банку.