Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 242 народні депутати із 325 зареєстрованих у сесійній залі.

Представляючи законопроект, народний депутат від "Батьківщини" Олександра Кужель запропонувала до другого читання допрацьовувати його 2 місяці, консультуючись із виборцями.

Метою законопроекту, як зазначається у пояснювальній записці, є реалізація ключових рекомендацій Європейського Союзу, визначених Індексом політики щодо МСП-2012 у країнах Східного партнерства, про: 1) створення сприятливого правового середовища для формування та реалізації державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва; 2) підвищення ефективності консультацій між державним і приватним секторами шляхом зміцнення представництва інтересів суб'єктів малого і середнього підприємництва.

Відео дня

Читайте такожРада схвалила підтримку невеликих тваринницьких ферм

Відповідно, було запропоновано прийняти нову редакцію Закону України "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні".

Основними напрямами державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва в Україні є, зокрема:

1) дерегуляція підприємницької діяльності, періодичне оцінювання і планомірне скорочення регуляторних витрат суб'єктів малого і середнього підприємництва на виконання положень регуляторних актів;

2) спрощення процедур оформлення початку, здійснення та припинення підприємницької діяльності;

3) забезпечення і вдосконалення функціонування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва, встановленою Податковим кодексом України.

Читайте такожДепутати хочуть, щоб усі сільські жителі могли стати підприємцями або юридичними особами

Серед основних напрямів політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва на місцевому рівні:

1) дерегуляція підприємницької діяльності та зменшення регуляторних витрат суб'єктів малого і середнього підприємництва на виконання положень регуляторних актів, виданих місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;

2) організація навчально-освітньої підтримки громадян, які бажають розпочати власну справу, самозайнятих осіб, суб'єктів малого і середнього підприємництва;

3) інформаційне забезпечення розвитку підприємництва, спрощення процедур оформлення початку, здійснення та припинення підприємницької діяльності.

Читайте такожАбромавічус обіцяє мораторій на перевірки малого бізнесу на два роки

Крім того, зокрема, з метою забезпечення ефективності реалізації державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва при Верховній Раді України пропонується утворити Національну раду з питань конкурентоспроможності і підприємництва при Кабінеті Міністрів України - Раду підприємців при Кабінеті Міністрів України, яка є головним консультативно-дорадчим і допоміжним органом, що забезпечує і координує участь громадськості у формуванні та реалізації державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва.

Участь громадськості у формуванні та реалізації державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва забезпечують консультативно-дорадчі, допоміжні органи у зазначеній сфері, громадські об'єднання, торгово-промислові палати, інші неурядові організації, які представляють інтереси суб'єктів малого і середнього підприємництва.

Передбачається, зокрема, проведення консультацій із громадськістю у формі публічних громадських обговорень, вивчення громадської думки під час формування і реалізації державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, розробці та виконанні загальнодержавних, регіональних і місцевих програм у зазначеній сфері.

Дія цього документу поширюється на суб'єктів малого і середнього підприємництва незалежно від форми власності. Дія цього Закону не поширюється на страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, суб'єктів господарської діяльності, які здійснюють обмін іноземної валюти, є виробниками та/або імпортерами підакцизних товарів.

Положення документа про державну підтримку суб'єктів малого і середнього підприємництва поширюються на суб'єктів господарської діяльності, які відповідають критеріям, встановленим частиною третьою статті 55 Господарського кодексу України.

Раніше УНІАН повідомляв, що Порошенко підписав закон про податковий компроміс.