REUTERS

"Враховуючи нинішню ситуацію, що склалася з іпотечними позичальниками, які внаслідок девальвації рубля не можуть погасити свої зобов'язання перед банками, держава просто зобов'язана застрахувати своїх громадян у майбутньому від таких ризиків на валютному ринку і на законодавчому рівні заборонити видачу валютних кредитів фізичним особам", - сказано в пояснювальній записці.

Текст документа розміщений на офіційному сайті палати, він пропонує поправки до Цивільного кодексу, до закону про валютне регулювання та контроль до закону про споживчий кредит.

Читайте такожКриза змусила майже 80% росіян економити на покупках - дослідження

Відео дня

Автор законопроекту - депутат Андрій Озеров із фракції "Справедливая Россия", яка у грудні вже намагалася виправити валютне регулювання, запропонувавши повернути обов'язковий продаж експортної виручки.

Мінфін і Центробанк тоді висловилися різко проти законопроекту, а аналітики назвали шкідливим сам факт появи цього документа в умовах підвищеної нервозності на валютному ринку.

Нова ініціатива депутатів, на їхню думку, знизить валютні ризики населення в умовах відсутності гарантій стабільності курсу рубля та захистить громадян "від розорення при іпотечному кредитуванні в іноземній валюті".

Читайте такожРосіян більше хвилює погіршення умов життя, ніж конфлікт з Україною - опитування

"Положення законопроекту не поширюються на суб'єкти підприємницької діяльності і не вплинуть на ділову активність російського бізнесу", - сказано в пояснювальній записці.

Центробанк РФ уже взяв участь у вирішенні проблем валютних іпотечників, що вийшли у кінці року на вулиці з вимогами полегшити тягар валютних кредитів.

У своєму січневому листі регулятор рекомендував банкам перевести валютну іпотеку в рублі, використовуючи курс станом на початок жовтня 2014 року і застосовуючи ставки, зіставні з рублевими кредитами.

За даними ЦБР, із загального обсягу іпотечних кредитів у 3,4 трильйона рублів на валютну іпотеку припадає близько 3,5 відсотка або близько 117 мільярдів рублів станом на 1 листопада 2014 року.

Раніше УНІАН повідомляв, що прострочені кредити росіян до початку грудня перевищили 881 мільярд рублів.