Нацбанк хоче продовжити валютну лібералізацію в Україні / фото УНІАН

Національний банк України найближчим часом може скасувати вимогу щодо обов'язкового продажу валюти експортерами або знизити його до 30% до 50%.

Читайте такожУкраїнці зможуть обмінювати валюту у поштових відділеннях

Про це повідомив журналістам заступник глави НБУ Олег Чурий.

Відео дня

За його словами, скасування або пом'якшення норми щодо обов'язкового продажу валюти та обмеження щодо репатріації дивідендів – пріоритети для НБУ.

"Якщо ми будемо проводити найближчим часом ще одну хвилю валютної лібералізації, то ці обмеження ми будемо знімати або знижувати. Можливо, обов'язковий продаж ми знизимо з 50% до 30%, але це буде залежати від макроекономічної ситуації. Можливо, повністю відзначимо", - сказав він.

Чурий не став називати конкретних термінів, зазначивши лише, що це можливо найближчим часом при наявності відповідних макроекономічних умов.

Довідка УНІАН. Прийнятий Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набув чинності 7 липня 2018 року і набуває чинності з 7 лютого 2019 року.

За інформацією НБУ, введення закону в дію передбачає скасування чи послаблення більше 20 обмежувальних заходів на валютному ринку України, включаючи збільшення вдвічі терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами, скасування валютного контролю за операціями до 150 тис. грн.

Крім того, з введенням закону в дію буде дозволено вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном, укладення валютних форвардів для хеджування операцій та операції за рахунками юридичних осіб-нерезидентів в банках України.

Також будуть скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, але при цьому дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб буде збільшено до 150 тис. грн.