REUTERS

Мінфін оцінює втрати бюджету від зниження цін на нафту на $60 до $180 млрд щорічно, повідомив сенаторам директор Департаменту довгострокового стратегічного планування Мінфіну Росії Максим Орєшкін, передає ТАСС.

"Ось це 60-доларове зниження цін на нафту має негативний вплив на обсяги російського експорту в $180 млрд на рік", - сказав він.

Раніше Мінфін оцінив втрати бюджету в 2015 році за умов зниження середньої ціни на нафту з $100 до $50 за барель. За оцінками міністерства, втрачені доходи бюджету тільки від нафтових податків можуть становити близько 2,1 трлн руб., або 14% запланованих доходів федерального бюджету.

Відео дня

Такі дані навів в авторській статті в газеті РБК директор департаменту податкової і митно-тарифної політики Мінфіну РФ Ілля Трунін.

"За умов серйознішого падіння ціни до $40 в середньому за рік, доходи бюджету можуть знизитися вже на 3,1 трлн руб., що становить 21% запланованих доходів федерального бюджету", - додав він.

З іншого боку, за словами Труніна, особливість сучасної російської податкової системи, на жорсткість якої нафтовики скаржилися протягом всього періоду її існування, пом'якшує негативний ефект падіння цін для галузі.

Читайте такожДешева нафта змушує Росію скоротити майбутні витрати на озброєння

У низькому ціновому діапазоні - від $40 до 60 - прибутковість нафтовидобутку, за словами Труніна, дійсно дещо знижується, якщо розраховувати її в доларах. За оцінками, недоотримана EBITDA галузі коливається від $0,5 до $1 на барель за ціни нафти $60 і $40 відповідно.