Иллюстрация REUTERS

Зустріч президентів США та Китаю та підписання нової торговельної угоди між країнами, яка має покласти край торговельній війні, відбудеться не раніше квітня 2019 року.

Читайте такожДефіцит торгівлі США досяг 10-річного максимуму

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Bloomberg.

Відео дня

"Зокрема, джерела агентства зазначають, що зустріч між лідерами держав, яку у ЗМІ очікували до кінця березня 2019 року, відбудеться не раніше кінця квітня. Водночас існує вірогідність того, що цієї зустрічі, а відтак закінчення торговельної суперечки між найбільшими економіками світу, взагалі може не настати", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що торговельні відносини між США та Китаєм погіршились на початку 2018 року, коли США запровадили низку нових мит: спершу на імпорт сталі та алюмінію з усього світу, а потім на визначені категорії китайської продукції, що ввозиться до США. За останніми даними, загальна вартість китайського імпорту, проти якої адміністрація Трампа запровадила мита, складає 250 мільярдів доларів на рік.

"Наразі між країнами триває тимчасове "перемир’я", яке мало закінчитися 1 березня 2019 року. Однак наприкінці лютого 2019 року Трамп оголосив, що продовжить термін "перемир’я" ще на 1 місяць", - підкреслює видання.

Иллюстрация REUTERS

Торговельна війна минулого року мала негативні наслідки для фондових ринків світу. Зокрема, протягом 2018 року китайські компанії втратили близько 2,4 трильйона доларів, також збитків зазнавали американські компанії Apple, Ford та інші. Крім цього, у Китаї зафіксували найнижчий рівень економічного зростання за останні 28 років.

11 грудня повідомлялось, що Китай готується зробити перший крок до деескалації у торговельній війні зі США. Зокрема, там погодились знизити мита на американські автомобілі.

Такий крок з боку Пекіна послідував після переговорів Трампа та президента Китаю Сі Цзіньпіня на саміті "Великої двадцятки" в Аргентині. Лідери країн домовилися не запроваджувати нові мита на імпорт з обох держав у майбутні 3 місяці. За цей час вони обговорять подальше. 25 лютого Трамп продовжив термін торговельного "перемир'я".

Нагадаємо, що 17 вересня 2018 року США запровадили мита на найбільшу порцію китайського імпорту, вартість якого складає 200 мільярдів доларів на рік. Невдовзі у Китаї відповіли, що запровадять мита на американський імпорт, вартість якого складе 60 мільярдів доларів на рік.