Ілюстрація REUTERS

Національний банк України не очікує істотного впливу на показник інфляції в результаті підвищення соціальних стандартів, включаючи підвищення пенсій і монетизацію субсидій, однак допускає вплив цих факторів на інфляційні очікування.

Читайте такожРева уточнивши, скільком українцям підвищать пенсії у березні

Про це повідомив журналістам директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук у ході брифінгу.

Відео дня

"Ми оцінювали вплив окремих рішень щодо монетизації субсидій і підвищення пенсій, однак з кожним із цих елементів у нас оцінки виходили до 0,1%, тобто фактично несуттєві, - сказав він. - Якщо ми просумуємо і порахуємо сукупний ефект цих заходів, ефект також буде несуттєвим. Але це може вплинути на інфляційні очікування, враховуючи інформаційну кампанію, яка супроводжувала ці заходи".

Представник НБУ зазначив, що регулятор буде і надалі відслідковувати вплив цих факторів на інфляційні очікування.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів з березня цього року почав виплату субсидій готівкою (монетизацію субсидій). За інформацією Мінсоцполітики, для цих цілей у березні з державного бюджету буде виділено майже 5,7 мільярда гривень.

Також з березня уряд запровадив автоматичну індексацію пенсій. За інформацією Пенсійного фонду, пенсія підвищується майже 9 з 10,2 мільйона українських пенсіонерів.