Нацбанк может повысить учетную ставку / Фото УНИАН

Національний банк України ухвалив рішення підвищити облікову ставку до 30% з 19,5%, повідомило УНІАН джерело на фінансовому ринку з посиланням на підсумки сьогоднішньої наради в НБУ з банкірами.

«Облікова ставка буде 30%», - сказав співрозмовник агентства, не уточнюючи дату, з якої буде підвищено ставку. За його словами, рішення регулятора має бути оприлюднено найближчим часом.

Читайте такожНацбанк слідом за обліковою підвищив ставки регулювання ліквідності

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Національний банк із 6 лютого підвищив облікову ставку до 19,5% з 14% у зв'язку зі зростанням споживчої інфляції до 24,9% за результатами 2014 року. Слідом за обліковою Нацбанк підвищив ставки за своїми активними й пасивними операціями для регулювання ліквідності ринку з метою зниження девальваційного тиску на валютний ринок.

Посилення монетарної політики НБУ націлено на стабілізацію валютного ринку й курсу гривні, яка протягом минулого року за офіційним курсом подешевшала щодо долара в 2 рази й ще в 1,8 раза – з початку цього року, до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол. Останнє значення офіційного курсу НБУ до долара, встановлене 2 березня, на 3 грн вище мінімального - на рівні 26,8581 грн/дол.