REUTERS

Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів (№2258).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 239 народних депутатів із 312, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначив під час представлення проекту закону міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, "йдеться про державні інвестиції, йдеться про 800 мільйонів доларів Світового банку і японського уряду, які, якщо ми ухвалимо цей і ще кілька законопроектів, нададуть гроші наприкінці квітня".

Відео дня

"Обов'язково необхідно всі законопроекти ухвалити, і гроші обов'язково отримати для стабілізації економіки в країні", - сказав міністр.

Читайте такожСвітовий банк погодився надати Україні 214,7 млн дол. кредиту на проекти охорони здоров'я

Він також озвучив поправки до законопроекту. Зокрема, вони стосуються того, що державні інвестиції не стосуватимуться місцевих бюджетів.

"Пропонується виключити із законопроекту Державний фонд регіонального розвитку", - сказав Абромавичус.

Також до другого читання у законопроекті пропонується уточнити порядок формування Міжвідомчої комісії з питань державних інвестицій, до якої пропонується включити членів бюджетного комітету парламенту.

Метою внесення змін до Бюджетного кодексу, як зазначається у пояснювальній записці, є створення ефективної та прозорої системи управління державними інвестиціями, яка дозволить забезпечити обґрунтованість та прозорість прийняття рішень щодо фінансування державних інвестиційних проектів, стабільність їх фінансування, підвищити ефективність використання державних коштів і результативність державних інвестиційних проектів.

Крім того, прийняття закону дозволить гармонізувати систему управління державними інвестиціями з бюджетним процесом.

Для досягнення мети законопроектом передбачено: визначення понять “державний інвестиційний проект” та “державні (місцеві) капітальні вкладення”; визначення загального обсягу державних капітальних вкладень та пріоритетних напрямів (сфер, галузей) вкладень Основними напрямами бюджетної політики на наступний бюджетний період; встановлення Мінфіном планових та прогнозних обсягів державних капітальних вкладень на розробку та реалізацію державних інвестиційних проектів з урахуванням необхідності продовження чи завершення таких проектів, початку нових та доведення таких обсягів до 15 квітня кожного року до Мінекономрозвитку; прозорий та колегіальний розподіл бюджетних коштів у межах загального обсягу державних капітальних вкладень для продовження (завершення) реалізації раніше розпочатих інвестиційних проектів і нових.

Читайте такожРада прийняла в першому читанні законопроект про ринок газу

Також проектом закону передбачено щорічне включення до проекту державного бюджету необхідного обсягу витрат впродовж усього терміну реалізації проекту за результатами розподілу, здійсненого Міжвідомчою комісією з питань державних інвестиційних проектів; відображення списку державних інвестиційних проектів (із зазначенням обсягів фінансування) окремим додатком до пояснювальної записки до проекту державного бюджету; оприлюднення інформації про реалізацію державних інвестиційних проектів разом із інформацією про виконання бюджетних програм державного бюджету; не застосування процедури державної реєстрації інвестиційних проектів, передбаченої Законом України “Про інвестиційну діяльність”.