При условии введения реформ, Украина в течение трех лет сможет получать по 2,5 млрд долл. ежегодно / Фото УНИАН

Щорічний розмір траншів, які Україна може одержати в період з 2016 по 2018 роки за умови реалізації програми реформ, становитиме 2,5 млрд дол., йдеться в Звіті-меморандумі МВФ по Україні, розміщеному на сайті відомства.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня, як і чекали в українському уряді, Міжнародний валютний фонд схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки. Перший транш, який буде надано Україні, становить 5 млрд дол., з яких 2,7 млрд дол. буде направлено на підтримку бюджету країни. 

Читайте такожНова програма МВФ грунтується на прогнозі курсу не вище 22 грн/дол.

Відео дня

Нова програма дасть змогу збалансувати платіжний баланс, надасть більший обсяг фінансування на кращих і гнучкіших умовах для України. Доступним стане міжнародне фінансування для підтримки реформ. А, крім того, уряд України зможе провести консультації щодо реструктуризації боргів з кредиторами – держателями суверенних бондів країни. Можливий обсяг реструктуризованого боргу становить 15 млрд дол. 

У лютому Кабінет міністрів України затвердив меморандум співробітництва з МВФ за програмою Extended Fund Facility, яка передбачає ряд ключових реформ, – ефективні рішення в управлінні економікою, боротьбі з корупцією, наведення ладу в енергетиці, оптимізацію і скорочення державних витрат, збільшення до 3% ВВП витрат на інвестиції, скорочення апарату державних чиновників, справедливість у пенсійній реформі, в першу чергу йдеться про скорочення і ліквідацію так званих спеціальних пенсій. Крім того, метою нової програми є стабілізація банківської системи і валютного курсу з тим, щоб 2016 рік став роком стабілізації й економічного зростання для України.