REUTERS

Такі дані містяться в дослідженні колекторської компанії "Секвоя кредит Консолидейшн", пише ТАСС.

За оцінками аналітиків, у даний час вже кожен п'ятий росіянин має проблемний кредит, при цьому до кінця року вони прогнозують наявність такого кредиту у кожного третього.

Відео дня

Згідно з даними опитування компанії, 38% росіян з проблемною заборгованістю відчувають труднощі в погашенні боргу через різке погіршення матеріального становища. Роком раніше дану причину озвучували лише 20%, в 2013 - 15%, 2012 - 10%.

Ще 20% опитаних не можуть платити за кредитом через втрату роботи. У дослідженні наголошується, що якщо ситуаціязі зростанням безробіття в Росії не зміниться в кращу сторону, то частка тих, хто вийде на прострочення через втрату роботи, буде збільшуватися і до кінця 2015 року досягне 35-40%.

Практично в три рази зросла кількість боржників, які в якості причини невиплати за кредитом називають скорочення заробітної плати - у 2012 році на даний фактор посилалися тільки 5% респондентів, зараз таких близько 15%.

При цьому в поточному році досягла свого мінімуму та частка боржників, які не платять за кредитом через незнання суми боргу (2013 - 20%, 2014 - 16%, на поточний момент - 3%) та яким не були зрозумілі умови договору.

Читайте такожМВФ погіршив прогноз падіння економіки Росії

Аналітики "Секвоя Кредит Консолидейшн" пояснюють зниження частки "незнаючих" набранням чинності закону про споживчий кредит, який зобов'язав банки на першій сторінці договору писати повну вартість кредиту.