Фото УНИАН

«22-23 квітня 2015 року відбулося чергове засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України (далі - Комітет), на якому було прийнято рішення рекомендувати Правлінню Національного банку України не змінювати діючий рівень облікової ставки 30%», - йдеться у повідомленні. 

Відео дня

За інформацією НБУ, ключовою умовою поступового зниження інфляції, яка у березні досягла 45,8% у річному вимірі, є подальше збереження стабільності на валютному ринку, що допоможе усунути негативні інфляційні і девальваційні очікування.

За очікуванням комітету, у найближчій перспективі за відсутності зовнішніх шоків ризики для стабільності гривні знизяться, що дозволить перейти до пом'якшення грошово-кредитної політики.

Наступне засідання комітету відбудеться 27-28 травня 2015 року.

Як повідомляв УНІАН, Нацбанк з 4 березня 2015 року підвищив облікову ставку до максимального історичного рівня для української банківської системи - 30% річних з 19,5%, що діяли раніше.

Слідом за підвищенням облікової ставки регулятор підвищив ставки за операціями підтримки ліквідності, у тому числі ставку одноденного рефінансування до 33% річних, і ставки з мобілізації ресурсів за допомогою продажу депозитних сертифікатів.

Читайте такожМісія МВФ приїде до України 29 травня

Жорсткість монетарної політики НБУ націлена на стабілізацію валютного ринку та курсу гривні, яка протягом минулого року за офіційним курсом подешевшала по відношенню до долара удвічі, і ще в 1,8 разу з початку 2015 року, до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол.

Після введення Нацбанком обмежень та отримання першого траншу Міжнародного валютного фонду в рамках нової програми, гривня менш ніж за два тижні зміцнилася до 21,55 грн/дол., однак потім повернулася до позначки близько 22,5-23,5 грн/дол., де утримується упродовж останніх півтора місяця.