REUTERS

Про це йдеться в проекті постанови Верховної Ради України про основні напрями бюджетної політики на 2016 рік.

Відео дня

Проект постанови поданий головою Бюджетного комітету парламенту Андрієм Павелком і опублікований на сайті парламенту.

«Основні напрями бюджетної політики на 2016 рік розроблено відповідно до Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, Коаліційної угоди, стратегії президента «Україна-2020», Програми діяльності Кабінету Міністрів України і ґрунтуються на положеннях програм співробітництва з Міжнародним валютним фондом й іншими міжнародними фінансовими організаціями», - йдеться в проекті постанови.

Основними прогнозними макропоказниками економічного і соціального розвитку України на 2016 рік, згідно з документом, визначено: зростання ВВП на рівні 2%, індекс споживчих цін (грудень до грудня) на рівні 9%, індекс цін виробників (грудень до грудня) на рівні 12%, обмінний курс гривні до долара США – 22,5 грн за долар у середньому за рік, номінальний ВВП – 2,1 трлн грн. 

Рівень безробіття, згідно з проектом Бюджетної резолюції, становитиме 9,9% за підсумками року.

«Вказані основні прогнозні макропоказники можуть бути уточнені відповідно до змін соціально-економічної ситуації в 2015 році, а також з врахуванням внутрішніх і зовнішніх ризиків. У разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про уточнення основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2016 рік, уточнені показники враховуватимуться при підготовці проекту Державного бюджету України на 2016 рік», - йдеться в проекті парламентської постанови.

Читайте такожНБУ збільшив ліміт на видачу готівкової гривні

Як повідомляв УНІАН, прогнози уряду та міжнародних фінансових організацій базуються на тому, що 2016 рік стане для України роком економічного зростання – на рівні 1-2%. 

Разом з тим, у березні Кабінет міністрів України запропонував три сценарії розвитку економіки України, в першу чергу, в 2015 році, і припустив за найбільш песимістичним сценарієм падіння економіки на 11,9% при інфляції в 42,8%. Оптимістичні сценарії передбачають падіння економіки в діапазоні від 5,5% до 8,6% за інфляції в діапазоні від 26,7% до 38,1%. Номінальний ВВП становитиме 1,85 трлн грн за найбільш оптимістичним сценарієм та 1,79 трлн грн - за песимістичним.

Також в уряді прогнозували уповільнення темпів падіння економіки країни в 2016 і 2017 роках навіть за песимістичним сценарієм до 7% і 3%, відповідно, при прогнозних показниках інфляції: за песимістичним сценарієм в 16,4% у 2016 році і 9,7% у 2017-му.