Кабмин расматривает вопрос повышения зарплат и пенсий / dialog.ua

Президент України Петро Порошенко пропонує уряду прискорити індексацію зарплат і пенсій, однак зробити це так, аби не спровокувати гіперінфляцію.

Про це він заявив під час виступу із щорічним посланням до Верховної Ради «Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2015 році».

«Ми вже отримали деякі додаткові надходження до бюджету, частково інфляційного походження, частково завдяки детінізації. Прошу уряд прискорити бодай на кілька місяців індексацію зарплат і пенсій», - сказав Порошенко. – Але зробити це треба акуратно, щоб не спровокувати, як це бувало раніше, гіперінфляцію».

Відео дня

Читайте такожДепутати відмовилися врахувати зростання долара при індексації доходів

При цьому Порошенко зазначив, що уряд може подумати про те, щоб підвищити поріг оподатковуваних пенсій. «Слід обдумати, прорахувати можливість підвищення порогу пенсій, з якого починається їх оподаткування, - сказав президент. – Також потрібно виконати всі вимоги закону про припинення нарахування будь-яких спецпенсій з 1 червня поточного року для депутатів, міністрів, суддів, прокурорів, митників та інших чиновників. По-третє, якомога швидше потрібно ухвалити закон про єдині принципи нарахування пенсій, і, по-четверте, дати людям можливість скористатися, крім солідарної - накопичувальною системою і за їх бажанням послугами недержавних пенсійних фондів».

Як повідомляв УНІАН, уряд країни розглядає можливість поетапного проведення пенсійної реформи, що передбачає єдині принципи нарахування пенсій із солідарної системи, а також запровадження практики функціонування недержавних пенсійних фондів, робота яких жорстко контролюватиметься незалежними органами влади. 

На поточний момент в Україні налічується близько 13,5 млн пенсіонерів. У 2015 році влада як тимчасовий захід ввели обов'язкове оподаткування пенсій, що перевищують три прожиткових мінімуми – понад 3600 грн.