Средства направлены на реконструкцию БСА / Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, з боку українського уряду договір підписала міністр фінансів Наталія Яресько, від імені Японії кредитний договір підписав віце-президент Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Масаказу Ічікава.

У ході церемонії підписання міністр фінансів зазначила, що реалізація проекту дозволить покращити життя 3 млн громадян України, оскільки завдяки японському фінансуванню й технологіям можна буде побудувати нові системи аерації поблизу Києва, щоб протистояти терміновим екологічним викликам та підвищити енергоефективність.

Читайте такожЯпонія дає Україні 18 мільярдів гривень кредиту

Відео дня

За словами Яресько, кредит надано на 40 років під 0,1% річних із пільговим періодом 10 років, а розпорядником коштів буде «Київводоканал». Міністр не стала прогнозувати, коли буде отримано перший транш, але висловила сподівання, що Верховна Рада ратифікує угоду в липні.

«Потрібно ратифікувати цю угоду в парламенті. Я сподіваюся, що в липні, тобто, на цій сесії ми це закінчимо. Потім починається проектна документація. Це дуже великий і складний проект, і я не можу вам сказати, коли буде перший транш, але нам потрібно прискорити цей процес», - сказала Яресько.

У свою чергу, віце-президент JICA повідомив, що в ході реалізації проекту, крім японського фінансування, використовуватимуться японські енергозберігаючі технології. «Реалізація цього проекту покращить очищення стічних вод у місті Києві й тим самим покращить умови проживання та стан здоров'я, рівень життя громадян. Бортницька станція аерації була побудована в 60-90-х роках і очищає всі стічні води міста Києва. Очисні можливості станції скорочуються через зношеність і застарілість обладнання», - пояснив Ічікава. За його словами, проект є ключовою частиною фінансової підтримки України з боку Японії на загальну суму 150 млрд єн, яка була анонсована у вересні 2014 року.

Читайте такожКабмін виділив 80 мільйонів на реконструкцію Бортницької станції

Як повідомляв УНІАН, 25 березня Кабінет міністрів України затвердив розпорядження про основні техніко-економічні показники скоригованого проекту реконструкції Бортницької станції аерації в рамках виконання умов уряду Японії для надання кредитних коштів під програму «Офіційної допомоги розвитку», за умовами STEP на реалізацію цього проекту.

4 червня Кабінет міністрів України виділив 80,5 млн грн на реконструкцію БСА, що дозволить українській стороні виконати одну з умов залучення кредитних ресурсів уряду Японії на реалізацію проекту з реконструкції станції.

Бортницька станція аерації - єдині очисні споруди стічних вод міста Києва та прилеглих міст і селищ Київської області. На станції проходять очищення всі побутові стічні води, а також стоки промислових підприємств.