REUTERS

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи буде Україна здійснювати майбутні купонні виплати за російським боргом у 3 млрд дол., Яресько сказала: «Поки ми виконуємо всі свої зобов'язання перед зовнішніми кредиторами. Ми не користувалися своїм правом на оголошення мораторію за зовнішніми виплатами».

Читайте такожЛагард заявила про готовність МВФ виділити Україні кредитний транш

Раніше міністр заявила, що Україна розглядає борг перед Російською Федерацією в 3 млрд дол., оформлений у вигляді євробондів, в загальному пакеті боргів, запланованих до реструктуризації.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Україна з березня веде переговори із зовнішніми кредиторами щодо реструктуризації частини державного боргу в загальному обсягу близько 23 млрд дол. при загальному обсягу держборгу країни в 70 млрд дол. Переговори з кредиторами є частиною програми реформ, схваленої Міжнародним валютним фондом і прийнятої в березні цього року.

Кабінет міністрів за пропозицією Міністерства фінансів 4 квітня затвердив перелік боргових зобов'язань для проведення реструктуризації. Співвідношення державного боргу до ВВП не має перевищити позначку в 71% до 2020 року, а боргове фінансування бюджету - не більш як 10% ВВП. Реструктуризація торкнеться зовнішніх боргів, що виникли до 28 лютого 2014 року, і буде включати частину зовнішнього боргу України, гарантовані державою зовнішні борги і квазісуверенні борги - єврооблігації державних банків, «Укрзалізниці», міста Києва.

Свою підтримку реструктуризації частини державного боргу України вже висловили МВФ, ЄБРР, а також уряди США і країн «Великої сімки». Зокрема, глава Мінфіну США Джейкоб Лью під час зустрічі з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком заявив, що США підтримують Україну в реалізації програми МВФ, зокрема щодо реструктуризації комерційних боргів.

Станом на поточний момент Україна досягла розуміння з реструктуризації бондів державних «Ощадбанку» і «Укрексімбанку» на 1,3 млрд дол. і 1,5 млрд дол., відповідно. Переговори щодо реструктуризації інших паперів тривають. Поки що угоди з кредиторами не досягнуто. Ключовою розбіжністю є пропозиція України про списання 15,3 млрд дол. боргових зобов'язань, яку кредитори вважають неприйнятною. Комітет приватних кредиторів на чолі з американським інвестиційним фондом Franklin Templeton пропонує пролонгувати платежі на 10 років, включаючи чотирирічний пільговий період - до 2019 року і списати лише частину купонних виплат в обсязі близько 500 млн дол. Однак така пропозиція є неприйнятною для Мінфіну.

Читайте такожКредитори України висловили "глибоку стурбованість" позицією Яресько в переговорах

У разі, якщо домовленості не будуть досягнуті, уряд України може скористатися правом на введення мораторію на виплату частини боргів. Це право закріплено законом, ухваленим парламентом і підписаним президентом. Мораторій може поширюватися на борги приватних кредиторів і не стосується боргів перед інституційними кредиторами, включаючи МВФ, ЄБРР, Світовий банк та інші організації.