REUTERS

Росія повністю виключає можливість виплати за позовом колишніх акціонерів нафтової компанії "ЮКОС", повідомив журналістам глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв, передає ТАСС.

"Абсолютно відкидаю", - заявив він.

Улюкаєв визнав, що є ризик домагання на держмайно РФ не тільки в Бельгії та Франції, але і в інших країнах в рамках "справи ЮКОСа".

Відео дня

Читайте такожФранція слідом за Бельгією заарештувала російське майно за позовом ЮКОСа"Дійсно, звичайно ж, можна очікувати поширення такого роду недружніх дій і в інших юрисдикціях; ми повинні оцінювати ризики, ми вважаємо, що такий ризик є", - сказав він.

У той же час, міністр відзначив, що обсяг заморожених держкоштів РФ за кордоном незначний, однак сам факт арешту неприємний.

У Кремлі не стали коментувати домагання Бельгії і Франції на російські активи в рамках справи ЮКОСа. Як повідомив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, адвокати і уряд займаються цією справою.

Читайте такожУ Держдумі Росії придумали, як не виконати рішення Європейського суду щодо ЮКОСаПостійна палата третейського суду в Гаазі в липні 2014 року зобов'язала Росію виплатити майже 50 млрд доларів компаніям, афільованим з колишніми акціонерами ЮКОСа. Суд вирішив, що дії Росії відносно ЮКОСа можна розцінити як експропріацію інвестицій, що порушує 45-ю статтю Енергетичної хартії, яку РФ підписала, але не ратифікувала.

Найбільшу суму - $39,97 млрд - повинен отримати кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, пов'язаний з колишнім контролюючим акціонером ЮКОСа Group Menatep Limited (згодом перейменований в GML), говориться в рішенні суду по одному з трьох позовів. Виплата ще $8,2 млрд присуджена кіпрській Veteran Petroleum, яка виконувала роль пенсійного фонду колишніх співробітників ЮКОСу. Розмір компенсації для зареєстрованого на острові Мен офшору Yukos Universal Limited суд визначив у розмірі $1,9 млрд.

Росія вже висловила категоричну незгоду з цим рішенням третейського суду в Гаазі.