REUTERS

Рубль почав серпень істотним падінням котирувань на тлі зниження нафти марки Brent на піврічний мінімум, проти рубля потоки на конверсію валюти отриманих акціонерами дивідендів, а також очікування зростання сплат за зовнішнім боргом і підвищення ставки за доларом США.

Про це пише Рейтер.

Долар досяг позначки 62,87 уперше з 16 березня, євро зріс до 69,07 уперше з 4 березня.

Відео дня

На 10.20 мск котирування долара розрахунками "завтра" на Московській біржі були поблизу позначки 62,65 рубля, на 1,5 відсотка вище за попереднє закриття.

Пара євро/рубль на цей час оцінювалася у 68,90, на 1,5 відсотка вище за попереднє закриття.

Нафта марки Brent дешевшає з початку дня на півдолара і оцінюється у $52,68 за барель. Раніше було досягнуто відмітку 51,50 уперше з 2 лютого.

У середині-наприкінці літа проходить сезон виплат дивідендів російськими корпораціями, під які продається валюта, але останнім часом формуються і посилюються зворотні потоки на викуп валюти акціонерами, що конвертують отримані рублеві кошти.

Читайте такожАналітики: нафта через вихід Ірану на ринок може подешевшати до $35

Із серпня і до кінця року номінальний обсяг сплат за зовнішнім боргом з відсотками становить $69,3 мільярда, Центробанк оцінює фактичний рівень чистих платежів за зовнішнім боргом у третьому-четвертому кварталах на рівні близько $35 мільярдів.

Стримувати ослаблення рубля можуть більш-менш рівномірні продажі експортної валютної виручки протягом календарного місяця, а також призупинення купівлі іноземної валюти Центробанком.