REUTERS

На даний момент саме виплати по російському боргу 20 грудня становлять найбільшу загрозу для української економіки, повідомляє Stratfor.

У статті повідомляється, що отримання 1,7 мільярдів доларів траншу Міжнародного валютного фонду в короткостроковій перспективі вирішило проблему наповнення золотовалютних резервів України та оплати поставок російського газу, зробивши дефолт малоймовірним у короткостроковій перспективі.

Тим не менш, головною проблемою української економіки в найближчому майбутньому стануть виплати 3 мільярдів доларів за російським євробондами 20 грудня: незважаючи на досягнення компромісу в переговорах щодо реструктуризації зовнішнього боргу України, Росія відмовилася включити до програми євробонди на тій підставі, що даний кредит був нібито прямою державною допомогою, повідомляється у статті.

Відео дня

Stratfor зазначає, що статус російського кредиту юридично неясний і, якщо Україна відмовиться його виплачувати, це може призвести до тривалої судової тяганини.

Читайте такожДругий транш від МВФ піде на поповнення золотовалютних резервів - Яценюк

"Україна має всі шанси уникнути дефолту в короткостроковій перспективі, що не вирішить фінансових проблем з Росією, як і військового конфлікту на сході країни", - резюмує видання.