2004 год / Фото УНИАН

Збитки 30 найбільших державних компаній України у 2014 році становили близько 100 мільярдів гривень, при цьому обсяг сплачених до державного бюджету дивідендів склав лише 1,2 мільярда гривень.

Про це йдеться в матеріалах Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, розміщених на сайті відомства.

"У 2014 році 30 найбільших державних компаній перерахували до бюджету 1,2 мільярда гривень в якості дивідендів. При цьому вони отримали з держбюджету 13 мільярдів гривень у формі субсидій і податкових пільг, - повідомили в Мінекономрозвитку. – У той же час збитки підприємств склали 100 мільярдів гривень".

Відео дня

У цьому зв'язку, на думку фахівців Мінекономрозвитку, приватизація держкомпаній буде одним з найбільш ефективних способів скоротити збитки та витрати на субсидії та пільги і одночасно залучити прямі інвестиції, зруйнувати корупційні схеми та створити рівні умови всім учасникам ринку.

Читайте такожМінекономрозвитку очікує подальшого уповільнення темпів падіння ВВП цього року

Як повідомляв УНІАН, Фонд державного майна України (ФДМУ), як ключовий орган, який здійснює приватизацію державної власності, планував у липні-серпні виставити на продаж пакети акцій низки підприємств, а саме: 5% акцій Одеського припортового заводу, а також 25-відсоткові пакети акцій енергопідприємств "ДТЕК Дніпрообленерго", "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго" та "Київенерго". На вересень-грудень запланована подальша приватизація Одеського припортового заводу і ряду інших енергооб'єктів. Зокрема, у вересні ФДМУ розраховує продати 70% акцій "Миколаївобленерго", 70% акцій "Хмельницькобленерго", 50,9% акцій "Тернопільобленерго" і 99,9% акцій Дніпродзержинської ТЕЦ; у жовтні – 65% акцій "Харківобленерго"; у листопаді – 94,9% акцій Одеської ТЕЦ, 94,8% акцій Херсонської ТЕЦ та 94,6% акцій Одеського припортового заводу; у грудні – 55,2% акцій "Запоріжжяобленерго". Крім того, на вересень запланована продаж 50% акцій компанії "Укрнафтопродукт", на жовтень – 25% акцій Дніпровського машинобудівного заводу, на листопад – 95% акцій підприємства "Дніпрометробуд" і 50% акцій машинобудівного об'єднання "Оріон", а на грудень – 94,9% акцій підприємства "Сумихімпром".

Як відзначають в уряді, основна мета масштабної приватизації – залучення інвестицій, переважно європейських і американських компаній. Для популяризації приватизаційних можливостей уряд України розраховує провести спеціальні інвестиційні конференції. Одна з них вже пройшла у Вашингтоні, на осінь готується конференція в Парижі