REUTERS

Директор-розпорядник ключового кредитора України - Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард закликала всіх кредиторів України підтримати умови реструктуризації частини державного боргу, досягнуті під час переговорів з Комітетом кредиторів 27 серпня поточного року. Про це йдеться в заяві Фонду, оприлюдненій на сайті організації.

Україна і Комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол. Процес передбачає повне списання 3,6 млрд дол., відстрочку платежів за тілом кредиту у сумі 11,5 млрд дол. на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

«Ці параметри відповідають цілям програми співпраці між Україною та МВФ і є умовою подальшого фінансування програми. Разом з імплементацією пакету реформ виконання умов боргової операції дозволить знизити боргове навантаження, зменшити щорічну залежність від зовнішнього фінансування, - цитує Лагард Департамент зовнішніх зв'язків МВФ. - І тому я закликаю всіх кредиторів України підтримати пропозицію з боргової операції».

Відео дня

Лагард у своїй заяві також зазначила, що економіка України поступово відновлюється. На думку очільниці МВФ, влада країни вже продемонстрували низку позитивних змін у банківському секторі, сфері реформування енергетики, у сфері фіскальної консолідації і поліпшення ділового середовища. «І це дозволило Україні вже отримати у цілому понад 10 млрд дол. зовнішньої фінансової допомоги з 25 млрд дол., які можуть бути надані аж до 2018 року», - йдеться у заяві Лагард.

При цьому вона висловила сподівання, що українська влада продовжать реалізацію структурних реформ, що дозволить виконати ще одне зобов'язання України і випустити нові боргові папери, умови емісії яких прив'язані до макропоказників розвитку економіки України.

Читайте такожУкраїна 14 жовтня проведе збори власників усіх 14 випусків євробондів, що реструктуризуються

Як повідомляв УНІАН, уряд України з 23 вересня почав процедуру реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його списання, яка закінчиться орієнтовно до 1 грудня поточного року. Результати реструктуризації по всіх серіях боргових цінних паперів, як очікується, будуть відомі протягом жовтня або на початку листопада, а до кінця листопада реструктуризацію має бути остаточно завершено, підкреслили у Міністерстві фінансів України. З метою завершення реструктуризації державного та гарантованого державою боргу Кабінет міністрів тимчасово призупинив виплати за деякими державними і гарантованими державою позиками. Причому тимчасове призупинення платежів є технічним. Тимчасове призупинення платежів поширюється на 9 з 14 серій облігацій зовнішньої державної позики і гарантованих державою єврооблігацій ДП "Фінінпро", що входять до периметру реструктуризації, включаючи єврооблігації з погашенням у вересні та жовтні 2015 року.