REUTERS

Російські банки за січень-вересень виставили на продаж погані роздрібні кредити на 245 млрд руб. (зростання рік до року на 42%), показує дослідження колекторської компанії «Секвоя кредит консолідейшн». Перше колекторське бюро (ПКБ) називає ще більшу цифру – 390 млрд руб. проти 230 млрд роком раніше. ПКБ враховує всі оголошені тендери, «Секвойя» – результати проведених торгів, пишуть «Ведомости».

Читайте такожБорги росіян за кредитами зростають з рекордною швидкістю

Це рекордне зростання за останні три роки, відзначають аналітики «Секвойя». До кінця року сума може ще зрости – пік продажів поганих боргів традиційно припадає на IV квартал: під кінець року банки чистять портфелі. Прогноз «Секвойя» – 440 млрд руб. Цього року серед виставлених на продаж портфелів вперше стала помітна іпотека – 6% проти 1% рік тому.

Відео дня

Подвоївся за рік і середній розмір кредитів, відзначають аналітики «Секвойя»: рік тому на боржниках висіло в середньому по 50 000 руб., а до жовтня – 99 500 руб. Чим більший борг, тим важче працювати з боржником і добитися повного погашення, зазначає президент «Секвойя» Олена Докучаєва.

Читайте такожУ Росії почалося вибухове зростання соціальних дефолтів

Перш ніж продавати портфелі, банки кілька разів проганяють погані кредити через колекторів за агентськими схемами. На продаж виставляється практично безнадійний борг – переважно старше двох років.

Ціни на такі борги падають – в III кварталі операції здійснювалися в середньому по 0,5–1% від номіналу проти 2,5% роком раніше.