REUTERS

У Росії під час сьогоднішньої урядової наради було прийнято рішення відмовитися від ідеї коригування податку на видобуток корисних копалин (ПВКК) для нафтовидобувних компаній, повідомила журналістам прес-секретар голови уряду Наталія Тімакова, передає РБК.

Вона пояснила, що замість запропонованого Мінфіном коригування ПВКК будуть розглянуті варіанти повільнішого зменшення експортного мита на нафту, а також можливість використання інших джерел з метою підвищення додаткових доходів бюджету.

Читайте такожРосійські нафтовики запропонували підвищити податки газовикам

Відео дня

Раніше повідомлялося, що провідні російські нафтові компанії планують представити Медведєву консолідовану реакцію на пропозицію Мінфіну збільшити податок на видобуток нафти, а їхні керівники вже направили президенту РФ Володимиру Путіну листа, в якому оцінили «негативний мультиплікативний ефект від зниження інвестицій у 7 трлн руб. до 2025 року.

Падіння інвестицій, попередили керівники провідних компаній галузі, призведе до зниження обсягів видобутку більш ніж на 100 млн т за 2016-2018 роки, а доходи, що випадають в цьому випадку перевищать 1,3 трлн руб. «З 2018 року зниження доходів бюджетної системи через падіння видобутку перевищить додаткові доходи від пропонованого зростання фіскальних ставок», — йдеться в листі.

Мінфін минулого тижня запропонував внести зміни в розрахунок ставки ПВКК на нафту, які дозволять в 2016 році збільшити надходження в бюджет на 609 млрд руб. (в 2017 році — на 525 млрд руб., в 2018 році — на 476 млрд руб.).

Читайте такожНафтогазова галузь Росії через санкції може перейти на вживане обладнання

За оцінкою Газпромбанку, найбільше від такого рішення постраждає «Роснефть» — її виплати в 2016 році зростуть приблизно на 200 млрд руб., що відповідає 20% EDITDA держкомпанії за минулий рік. ЛУКОЙЛу доведеться заплатити додатково близько 95 млрд руб. (9% EBITDA), «Сургутнефтегазу» — 70 млрд руб. (26% EBITDA), «Газпром нефти» — близько 50 млрд руб. (15% EBITDA). У вигіднішому становищі «Татнефть» і «Башнефть» — за рахунок великої кількості вироблених родовищ, що мають пільгу по ПВКК, їхні додаткові виплати становитимуть близько 10% минулорічного показника EBITDA.

Раніше Путін доручив уряду подумати над тим, як поповнити бюджет за рахунок спрямування в нього доходів компаній-експортерів, отриманих ними завдяки падінню курсу рубля.